2. august 2016

Kender du adgangskravet for at komme ind på din uddannelse i dag?

Optaget på de videregående uddannelser slår rekord igen

66.439 unge er i år blevet optaget på de videregående uddannelser. Videregående uddannelser er både korte, mellemlange og lange videregående uddannelser og altså ikke kun universiteterne. Det er også erhvervsakademier og professionshøjskoler. Dermed slår optaget igen rekord.

I alt er 1.138 flere personer kommet ind på uddannelserne. Det rekordstore optag sker samtidigt med dimensionering og besparelser, ikke mindst på humaniora og samfundsvidenskab, hvilket sætter uddannelsesinstitutionerne under hårdt pres.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs udtrykker glæde over, at mange er optaget på uddannelser, der har ”gode jobmuligheder”. En lidt speciel kategori. Logisk set må det jo så betyde, at der også er et stort optag på uddannelser uden gode jobmuligheder, Alle landets regioner har oplevet en vækst i optaget på de videregående uddannelser. Væksten har været højest i Region Sjælland med en stigning på 4 pct. Herefter følger Region Syddanmark med en stigning på 3 pct.

I år var det samlede søgningstal 94.744 ansøgere. 66.439 ansøgere blev per 30. juli tilbudt en plads ved en videregående uddannelse, hvilket jo også betyder, at en del ansøgere, godt 30 procent, har fået afslag. Og dem hører man jo ikke så meget om.  I 2015 var det samlede ansøgningstal 93.924, mens 65.301 ansøgere per 30. juli 2015 blev tilbudt en plads ved en videregående uddannelse.

For Kommunikation og Sprog er det naturligvis specielt interessant, hvordan tallene ser ud på vores faglige hovedområder: humaniora og samfundsvidenskab og uddannelserne inden for fremmedsprog, kommunikation, markedsføring og medier. Alle områder der er hårdt ramt når det gælder dimensionering og besparelser.

KS har udarbejdet en oversigt over vores største uddannelser, som du kan se nedenfor. Heldigvis er lysten til at beskæftige sig med kommunikation, sprog, markedsføring og digitale værktøjer usvækket.