Når man taler om perfektionisme, kan det ofte få en negativ ladning, fordi det forbindes med ønsket om at undgå fejl og fiasko. For nogen i sådan en grad, at man risikerer at udvikle stress og en følelse af utilstrækkelighed.
At ville præstere godt kan også være et tegn på høje ambitioner og har selvfølgelig også en positiv side.
På den ene side kan det motivere dig til at opnå høje standarder og at yde dit bedste. På den anden side kan det også føre til overdreven selvkritik og en tendens til at udsætte opgaver på grund af frygt for at fejle.
Perfektionisme kan være en udfordring, men ved at identificere dine tendenser, sætte realistiske mål og fokusere på processen, kan du håndtere det og opnå succes på arbejdet uden at føle dig overvældet.
Her er nogle overvejelser, du kan gøre dig, hvis du gerne vil være bedre til at finde balancen mellem kvalitet og mængden af opgaver:
Accepter, at perfektion ikke eksisterer
En af de vigtigste ting er at forstå, at perfektion ikke eksisterer. Ingen er perfekte, intet arbejdet laves perfekt og fejl og fejltagelser er en naturlig del af enhver proces. Hvis man, som mange af vores medlemmer, har et job, hvor man skal skrive meget og levere indhold til forskellige platforme, bliver man nødt til at få noget ud over rampen. Man kan stræbe efter, at det man sender ud i æteren, er fejlfrit og følger tone og voice, men ikke alt kan være fuldstændig genialt. INGEN leverer perfekte resultater hele tiden. Faktisk siger man, at 70% af de flestes arbejde er fint og i orden, 20% er decideret ringe og kun 10% vil være fantastisk. Hvis det nu er generelt for alle, kan det måske hjælpe til bevidstheden om, at det man laver, er godt nok.
Identificer dine perfektionistiske tendenser
Det første skridt til at håndtere perfektionisme er at identificere, hvordan det påvirker dit arbejde og trivsel. Spørg dig selv, om du bruger for meget tid på at kontrollere og ændre dit arbejde, om du ofte udsætter opgaver på grund af frygt for at fejle, eller om du er meget selvkritisk og aldrig føler, at dit arbejde er godt nok. Hvis du kan genkende disse tendenser, kan du begynde at arbejde med dem.
Fokus på processen, ikke kun resultatet
Perfektionisme kan få os til at være så fokuseret på det endelige resultat, at vi mister oplevelsen af processen og de små succeser undervejs. Fokus på processen og trinene hen imod målet kan hjælpe med at reducere stress og øge motivationen. Prøv at sætte pris på de små fremskridt, du gør undervejs, og lær af eventuelle fejltagelser.
Træn beslutningstagning
Øv dig i at træffe beslutninger hurtigere, selvom du ikke har al information eller alle detaljer. Dette vil hjælpe dig med at blive mere selvsikker og fleksibel i dit arbejde og kan forhindre beslutningslammelse.
Søg feedback
Vær åben over for konstruktiv kritik og feedback fra kolleger og ledere. Dette vil hjælpe dig med at få en mere realistisk vurdering af dine præstationer og hjælpe dig med at forstå, hvor du kan forbedre dig.
Foto Mikal Schlosser