26. januar 2016

Jeg tager lige et semester mere hernede

Kristina har været på udveksling i Tyskland. Hendes artikel er den sidste fra de fem, der modtog Kommunikation og Sprogs studielegat for 2015. Du kan søge legat for 2016 senest 1. april via vores hjemmeside.


Mit navn er Kristina, og jeg studerer ”Tysk og International Virksomhedskommunikation” ved Aalborg Universitet og valgte som de fleste på denne uddannelse at tage på udlandsophold på 4. semester. Derfor var jeg i foråret 2015 på studieophold i Berlin på Hochschule für Wirtschaft und Recht.

Et af hovedformålene med at tage på udlandsophold er nok for mange at forbedre deres sprog, og i mit tilfælde har dette været særligt relevant, da jeg netop studerer sprog. Jeg har haft rig mulighed for at anvende mit tyske naturligvis, men også det engelske i kraft af at jeg har haft nogle af mine fag på engelsk, bor med en amerikaner og har været en del af hele det internationale miljø på universitetet og i byen generelt.
Berlin er et internationalt kulturmekka, der vrimler med forskellige kulturer, nationaliteter og personligheder, og derfor har det sproglige, men i særdeleshed også det kulturelle som helhed været en stor del af min oplevelse i Berlin, hvor der er kultur og sprog for alle pengene. Jeg har både mødt den flotte, historiske kultur i form af de mange historiske bygninger og den historie, som byen er gennemstrømmet af, men også den mindre pompøse urbane kultur, som Berlin også er meget kendt for, og som blandt andet kendetegner området Friedrichshain, hvor jeg bor.
Generelt set har jeg lært meget om forskellige slags kulturer ved at bo her, og denne blanding af meget forskellige oplevelser er for mit vedkommende det, som gør Berlin enormt interessant at bo i. Der er så mange muligheder, og jeg kan sagtens forstå, at byen er meget attraktiv for unge mennesker eksempelvis som studieby. Jeg er i hvert fald blevet begejstret for at bo i Berlin, og i takt med at jeg stille og roligt er faldet på plads i byen og har fået en hverdag, er glæden ved at bo her kun blevet større. Når jeg eksempelvis stiger af ubahn’en ved min endestation på vej hjem fra universitetet på en ganske almindelig dag, er der ofte en eller anden form for musiker, som har stillet sig op på gaden lige uden for stationen for at optræde, og der er altid en lille skare af folk, som er standset op for at nyde de toner, der bliver spillet, sunget eller rappet. Jeg må tit trække lidt på smilebåndet over dette syn, for jeg synes, det er en fantastisk kontrast midt i det til tider hektiske storbyliv, at folk giver sig tid til at stoppe op for en stund og bare være i nuet og nyde musikken. Dernæst går min hjemvej over broen ved Warschauer Straße, hvor endnu et flot syn møder mig ud over broen med fjernsynstårnet i horisonten.
Det er små oplevelser som dette, der for mig er noget af det skønne ved at bo i en metropol som Berlin. At føle sig som en del af denne spændende by har været en fantastisk oplevelse, og jeg kan kun anbefale byen – og at tage på udlandssemester. Ja, jeg er endda blevet så glad for byen, at jeg i skrivende stund stadig befinder mig i Berlin. Jeg tager lige et semester mere hernede.