13. december 2017

Jan Horsager holder videomøde med folk i 25 lande på én gang

/files/assets/news/1-onlb3ybkujgycdgitf7nlw.jpeg

Internationale videomøder hitter, og om få år vil virtual reality og augmented reality slå igennem som globale kommunikationsværktøjer, spår man hos IDC og IBM. Vi kommer til at arbejde mere og mere i globale teams, vurderer en forsker.

Global kommunikation er på vej til at blive lige så gnidningsfrit som en tur til bageren.

Flere gange om måneden holder Jan Horsager møder med op til 25 kolleger spredt ud over hele verden. De mødes ikke fysisk, men derimod virtuelt – til videokonference – hvor de præsenterer deres arbejde for hinanden. Det foregår på laptops med Office 365 og mødeprogrammet WebEx installeret.


Jan Horsager er nordisk research director i IDC – et internationalt analysehus, der kort sagt lever af at forudsige fremtiden for den digitale transformation.
Videomøder på tværs af landegrænser og kontinenter er kun en forsmag på fremtidens globale kommunikation, fortæller Jan Horsager:


”IDC vurderer, at vi omkring 2020–2021 rammer et niveau globalt, hvor netværkene – også de mobile netværk –softwaren og sikkerheden vil være så god, at det bliver stort set ligegyldigt, hvor i verden dine medarbejdere befinder sig. Derefter bliver det for alvor interessant: Augmented reality, hologrammer, projektioner og virtual reality ligger ikke langt ude i fremtiden.”

”Det, vi i dag kalder augmented reality – hvor vi kan lægge lag på den virkelige verden via briller eller projicering – kommer til at få en utrolig betydning. Og der vil være masser af ting i forhold til instruktioner og kommunikation, der vil kunne foregå på en helt anden måde,” siger Jan Horsager og uddyber:


”Du vil som organisation få muligheden for at sige: ’Vi vil gerne lave en løsning, hvor du kan få instruktionen til et produkt på væggen ved siden af dig.’ Eller du får muligheden for at stille ind på en URL på dine briller. Den type løsninger kommer vi til at se. Og når vi taler om kommunikation, så tror jeg også, at det mere lukkede virtual reality bliver mere og mere fremherskende. Det at kunne lave præsentationer i et virtuelt miljø har en helt anden effekt.”

Omkring 2020–2021 rammer vi et niveau, globalt, hvor netværkene — også de mobile netværk — softwaren og sikkerheden vil være så god, at det bliver stort set ligegyldigt, hvor i verden dine medarbejdere befinder sig, siger Jan Horsager, der er nordisk research director i IDC. Foto: Camilla Utke Schiøler

Det betyder, at det bliver meget nemmere at kommunikere på tværs af landegrænser.

”Det giver mulighed for at arbejde sammen på kryds og tværs: Et team i én sammenhæng. Og et andet team i en anden sammenhæng. Det passer ind i narrativet om, at vi bliver mere frie fugle,” siger Jan Horsager.

Teknologien er snart på plads
Men fremtiden er ikke ankommet endnu. Virksomheder over hele verden er stadig plaget af dårlige WiFi-forbindelser; sikkerheden halter mange steder, og det mobile internet har stadig sine mangler. Men om få år vil alt dette være på plads — på verdensplan — vurderer IDC. Vi er it-mæssigt på vej mod den tredje platform, forklarer Jan Horsager.

Den første platform bestod af kæmpestore mainframecomputere. Den næste platform handlede om pc’en og internettet. Den tredje platform består af:
1. Mobile teknologier
2. Big data analytics
3. Sociale teknologier
4. Cloud services

Teknologierne findes allerede i rigt mål, men de skal raffineres, før det globale samarbejde bliver gnidningsfrit.

”Mailen og sms’en bliver i stigende grad suppleret af instant messaging, video og lyd. Og her støder vi på en pukkel, der hedder: Forudsætningen for, at det kan lade sig gøre at anvende video og lyd i realtid som del af den intuitive måde at kommunikere på, er, at vi har båndbredde nok og en infrastruktur, som er tilpasset til det,” siger Jan Horsager og fortsætter:


”Det er meget det, øvelserne i øjeblikket går ud på: At sikre infrastruktur og forbindelser, der er gode nok. I dag er det mange steder sådan, at hvis man går hen i et hjørne af kontoret, så er der ingen forbindelse. Eller hvis du går fra corporate-netværket til gæstenetværket, så falder forbindelsen ud.”

Men udviklingen går stærkt på verdensplan – rigtigt stærkt. Ikke mindst indenfor mobilt internet.

”Der bliver investeret rigtig meget i at udvikle de mobile netværk og i at optimere de eksisterende løsninger, fordi konkurrencen mellem leverandørerne er så benhård,” forklarer Jan Horsager.

”Hvis du starter som virksomhed i dag på bar mark, så har forudsætningerne for at anvende informationsteknologi aldrig været bedre,” siger han.

“Teknologien er den mindste forhindring. I virkeligheden er det kulturelle forskelle, inerti og aldersgruppers adoption af ny teknologi, der er udfordringen”

IBM: Virtual reality skal knytte globale teams sammen
Hos de virksomheder, hvor teknologien er på plads, vil vi snart se helt nye måder at kommunikere på.

IBM er langt fremme med de nye teknologier. Og Thomas Birck Christensen, marketing- og kommunikationschef i IBM Denmark, fortæller at virtual reality og augmented reality snart får en plads i den interne, globale kommunikation.

”Vi laver en masse cases med vores partnere på, hvordan man kan bruge virtual reality,” fortæller han og fortsætter:


”Vi har ikke eksperimentet med det i form af intern kommunikation. Men vi diskuterer det allerede nu. Der er ingen grund til, at jeg står og fortæller om en kundecase. Hvorfor skal du høre om det gennem mig? Hvorfor skal du ikke have en brille på og selv besøge Danfoss? Der går ikke særligt mange år, før det sker. Det kan vi allerede se på de ting, vi laver nu. Virtual reality er en mulighed for at give folk en personlig oplevelse, uanset hvor man er i verden.”


”Når vi har teams, der arbejder på tværs af hele verden, så er det da fantastisk, at de kan få lov til at opleve ting, der sker andre steder i verden, som om de selv var der,” siger han.

Hvad med augmented reality?
”Det kigger vi også på. Der er ingen tvivl om, at begge virkeligheder bliver en del af vores kommunikationsplatform fremadrettet. Jeg tror, teknologien er den mindste forhindring. I virkeligheden er det kulturelle forskelle, inerti og aldersgruppers adoption af ny teknologi, der er udfordringen,” siger Thomas Birck Christensen.

Forsker: Der er fuldt blus på adoptionen
Og det er ikke kun IBM og IDC, der er langt fremme med den globale kommunikation. I de seneste år har flere og flere virksomheder implementeret teknologier, der gør det nemt og hurtigt at kommunikere på tværs af grænser.
Det fortæller Alexander Richter, der er professor på IT Universitet i København. Han forsker i, hvordan virksomheder kan bruge ny teknologi til at styrke samarbejdet.

Foto: Camilla Utke Schiøler

“I de sidste ti år er flere og flere virksomheder begyndt at bruge interne sociale medier. Mange ledere har kigget på internettet. De så Facebook, Wikipedia og YouTube. De så alle de her succesfulde platforme og stillede sig selv spørgsmålet: ’Hvorfor har vi ikke noget lignende i vores virksomhed?’ ”

Han bekræfter, at vi lige nu er i en fase, hvor teknologierne er ved at falde endeligt på plads.

”Det, vi ser lige nu, er, at teknologierne bliver mere og mere stabile. Og nu hvor vi har et fundament, begynder folk at bruge dem til flere og flere ting: Vi kan nemmere arbejde på afstand, og vi kan arbejde mere fleksibelt. Der er en masse diskussion i gang for tiden: Virksomhederne prøver virkelig at finde ud af, hvad de kan bruge, og hvad de ikke kan bruge,” siger Jan Horsager.

Vejleder studerende på den anden side af kloden
I de kommende år vil vi se en voldsom vækst i kommunikation på tværs af landegrænser, vurderer Alexander Richter.

”Det er der mange grunde til. For det første bliver teknologien billigere og billigere. Kanalerne og softwaren bliver bedre. Og fibernet og båndbredden bliver bedre. I Europa har vi ikke længere roamingafgifter, så folk kan endelig gøre, hvad de føler for. Folk er stadig lidt forsigtige her og der. Men efterhånden som de her hurdles bliver mindre, kan folk endelig gøre, hvad de føler for,” siger han.

Alexander Richter er selv en del af historien. KOM magasinet interviewer ham over Skype, mens han arbejder i New Zealand.

“Ideen om at ’gå på arbejde’ er i opløsning”

”På mit universitet får jeg virkelig god feedback fra mine studerende, selv om jeg vejleder dem via Skype og mail. De er vant til digitale kanaler og er glade for, at de ikke behøver at komme til mit kontor, og at de kan kontakte mig på fleksibel vis,” fortæller Alexander Richter og fortsætter:

”Det her er noget, folk begynder at forstå: At ideen om at ’gå på arbejde’ er i opløsning. Det at have en arbejdsplads er til en vis udstrækning ikke længere et koncept. Min arbejdsplads er ikke mit kontor, men det sted, hvor jeg arbejder.”

Men hvor der er trends, er der også antitrends, pointerer han.

”Jeg tror ikke, vi vil se, at alle arbejdsopgaver vil blive spredt vildt ud over hele verden. Jeg tror, nogle vil arbejde meget distribueret og på tværs af store afstande. Andre vil sige: ’nonsens – vi skal gøre det den anden vej rundt’,” siger han.

Tema: Global kommunikation
Tekst: Thomas Møller Larsen

Artiklen er oprindelig trykt i KOM magasinet nummer 108, december 2017.

Edit page