Interessen for kommunikation er usvækket, men sprog falder fortsat

/files/assets/news/ks-med-i-folgegruppen-for-den-nationale-sprogstrategi.jpg
7. august 2024
Af Anne Nimb

Interessen for dansk, kommunikation, retorik, medier, international virksomhedskommunikation i engelsk ser ud til at være usvækket blandt de nye studerende, der har søgt ind på universiteterne i år. Men sproguddannelserne falder fortsat.

I alt 61.351 unge er blevet tilbudt plads på et studium i år, fremgår det af årets søgetal fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet. Det er på niveau med sidste år.

81 % af ansøgerne, der bliver tilbudt en studieplads, er blevet optaget på deres førsteprioritet. Men 8 % af de unge, som opfylder uddannelsens adgangskrav, blev ikke tilbudt en studieplads, fordi der er flere ansøgere end ledige pladser og dermed et karakterkrav.

Det er primært kommunikationsuddannelserne på CBS, der kræver adgangskvotient med uddannelsen International Business som den højeste med 11,1.

Også to professionsbacheloruddannelser på DMJX i henholdsvis København og Aarhus kræver en kvotient over 11.

I år er der optaget 10 % færre på de sproglige uddannelser. Det er desværre ikke en ny tendens, for siden 2020 er optaget på de sproglige uddannelser faldet med over en tredjedel. Fra 2.630 til 1.643. Eller 37 %.

Det er Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i høj grad bekymret over, siger hun til Politiken:

»Det er vigtigt, at vi i det lille sprogområde, som Danmark er, sørger for, at vores unge har de sprogkompetencer, der skal til, for at vi kan klare os godt internationalt, og at vi også kan være i øjenhøjde med mennesker fra andre lande. Engelsk er jo blevet et meget dominerende internationalt sprog, og det er rigtig fint. Det er meget, meget vigtigt, at vores unge også uddanner sig, så vi har folk, der kan både tysk og fransk«.

 

KS
Fusion

OBS: Du modtager en vigtig mail om din kontingentbetaling igen i morgen

Hvis du betaler dit kontingent via en PBS-aftale, og du endnu ikke har givet samtykke til, at det kan fortsætte i DM, håber vi, at du vil give os samtykket, når du får den sidste mail om dette i morgen. Vær opmærksom på, at mailen kommer fra en anden mailadresse, end du er vant til.

Fusion

Janne Gleerup er valgt til forperson i DM fra 2025

Den nye forperson i DM fra årsskiftet er Janne Gleerup. Janne er 50 år, uddannet cand.mag., ph.d. og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

Løn og ansættelse

OK26: Akademikerne melder sig ud af Forhandlingsfællesskabet

Akademikerne har valgt at udtræde af Forhandlingsfællesskabet. Det betyder blandt andet, at akademikerorganisationerne ved OK26 på det kommunale og regionale område skal forhandle alle aftaler selv.

Edit page