Imposter syndrom: Tvivler du på, om du kan noget? Det er ofte et tegn på store ambitioner

1. november 2023
Af Bitten Kjærgaard

Alle tvivler på sig selv ind imellem. Men tvivler du nogle gange så meget på dig selv, at du føler dig som en bedrager, der har sat barren for højt? Det kaldes for imposter syndrom – og her kommer fire opmærksomhedspunkter, der forhåbentligt kan få dig på andre tanker.

Begrebet Imposter Syndrome kommer fra USA og dækker over, hvordan man i nogle situationer, især arbejdsmæssigt, kan føle sig som en bedrager. Man kan føle, at man ikke har ret til det job, man har fået eller den succes, man har opnået, fordi man har en følelse af, at man i virkeligheden ikke kan noget, og det man laver derfor ikke er godt nok. Tanker som: ”Hvornår opdager de, at jeg har snydt? At jeg i virkeligheden ikke kan det, jeg har sagt, jeg kan”, er bare en lille del af, hvad der kan fylde hovedet.

Forbes har udgivet en artikel om emnet, hvor de skriver, at det er et udbredt fænomen som 70 % af befolkningen på et tidspunkt stifter bekendtskab med. Selv kendte og udadtil succesfulde mennesker oplever følelsen af, at de om lidt bliver afsløret som bedragere.

Men hvor kommer den følelse fra? Og hvad skal vi stille op med den? Her kommer fire fokuspunkter, du kan arbejde med for at tøjle bedragersyndromet.

1. Sæt fokus på den værdi du skaber og ikke på perfektion

Bedragersyndromet et tegn på, at du sætter barren højt og har store ambitioner. Dem, som ikke sætter barren så højt, er ofte ikke ofre for bedragerfølelsen. Især når man kommer fra studiet, kan man være lidt blind på sin egen viden. Men forsøg at fokusere på det, du rent faktisk skaber. Det handler således ikke om at sænke barren, men om at indstille den på ny på en højde, der er realistisk, så du ikke hele tiden skal føle dig utilstrækkelig. Du behøver altså ikke være perfekt for at være værdifuld for dine omgivelser. Det kan være en god ide at forsøge at tænke over det og at overvinde bedragertankerne ved at arbejde med at acceptere, at du ikke behøver at opnå perfektion for at være din succes værdig.

Derfor kan du roligt klappe dig selv på skulderen, hvis du kender bedragerfølelsen. Det betyder nemlig, at du sigter højt.

2. Du skal turde tænke, at det er din succes

Dem, som er bange for at blive afsløret som bedragere, har ofte en tendens til at give udefrakommende faktorer grunden til deres succes. Det kan både være held eller hjælp fra andre personer. Ligesom de ofte fokuserer mere på det, de ikke har gjort, end det de rent faktisk har gjort. Men ligesom vi må tage ansvar, når vi har fejlet, må vi også tage ansvar, når vi har været succesfulde.

3. Hold fast i ambitionerne

Frygten for at ”blive afsløret” kan sabotere succes på flere fronter, da det driver os til at gøre os tilfredse med mindre, end vi ønsker, og styre uden om situationer, der kan vise vores utilstrækkelighed og uværdighed. Men selvom vores frygt opfordrer os til at holde fast i det, vi ved, vi er gode til - hvor risikoen for at blive afsløret minimeres – så er det at lade frygten sidde ved roret en sikker opskrift på ikke at komme videre.

4. Slip bedragertankerne

Fornemmelsen af utilstrækkelighed kan være en naturlig reaktion på en kultur, som har fokus på godkendelse, ris og ros, samt på at teste, måle og veje, som man især kender fra uddannelsessystemet. Du skal huske, at du både kommer med faglige og personlige kompetencer, og at du derfor bidrager på din helt egen måde. Det kan være en idé at søge feedback på dine opgaver og resultater for at komme tvivlstankerne til livs. At søge feedback hjælper dig til at få tankerne ud af hoveder og arbejde med dem konkret som en slags ’virkelighedstjek’. Du kan også søge afklaring om succeskriterier for at kunne sætte barren det rette sted.
Husk at ’fejl’ eller forbedringspotentialer er et udgangspunkt for læring og ikke et tegn på, at du ikke kan noget.

 Lyt også til vores podcast, hvor karriere- og trivselskonsulent Bitten Kjærgaard og jurist Pernille Brønnum fra KS giver gode råd til, hvordan du undgår 'imposter-fælden' og lander blødt og succesfyldt i dit første job.

 Foto Randy Faith

Job og karriere

Sådan overvinder du overspringshandlinger

Alle tvivler på sig selv ind imellem. Men tvivler du nogle gange så meget på dig selv, at du føler dig som en bedrager, der har sat barren for højt? Det kaldes for imposter syndrom – og her kommer fire opmærksomhedspunkter, der forhåbentligt kan få dig på andre tanker.

Løn og ansættelse

Forskud på fusionen: Ny lønberegner på hjemmesiden

Allerede nu har KS og DM slået lønstatistikkerne sammen, og du kan finde den nye lønberegner med helt nye tal via KS’ hjemmeside.

Karriererådgiverens blog

Bliv ven med din tvivl

Når vi skal tage beslutninger og træffe valg, der virker store og afgørende, kan vi have en tendens til at tro, at hvis vi er i tvivl, så er det ensbetydende med at vi har valgt forkert. Men sådan er det ikke.

Edit page