I år er 1. maj startskuddet til et paradigmeskift

/files/assets/news/formandsskabet_i_ajks.png
27. april 2023
Af Anne Nimb

Det er paradoksalt, at man har valgt netop 1. maj som datoen, hvor de nye regler, der giver nyuddannede en lavere dagpengesats og forkorter deres dagpengeperiode med et år, skal træde i kraft, skriver Cathrine Holm-Nielsen, næstformand i AJKS og forperson i Kommunikation og Sprog og Tine Johansen formand i AJKS og Dansk Journalistforbund.

”Nyuddannede står for skud – men vi griber jer”.

Det er overskriften på en udmelding, som formandskabet i AJKS kommer ud med i anledning af, at den 1. maj er startskuddet til et paradigmeskifte indenfor flexicurity-systemet. Systemet er normalt indbegrebet af fleksibilitet og sikkerhed og netop solidaritet - men nu lader vi nogen i stikken på bekostning af andre. Nemlig de nyuddannede.

”Mange a-kassemedlemmer bliver stillet bedre med en forhøjet dagpengesats, og det er vi glade for, men regningen bliver sendt til nogle af de mest sårbare”, skriver de og fortsætter:

”Endnu engang står ungdommen for skud.

Og helt ærligt, ingen hygger sig på dagpenge! Heller ikke nyuddannede. I er ikke egoistiske individualister, der dovent bruger af fælleskassen, indtil I bliver tvunget i arbejde. I er dygtige, nysgerrige individer, der gerne vil ud at bruge jeres kompetencer.

Historisk set ved vi, at I søger aktivt og bredt. Men det tager bare længere tid for nyuddannede at komme i job. Det er en del af jeres arbejdslivscyklus – og sådan har det altid været. Jeres vej til arbejdsmarkedet er længere, og den bliver ikke kortere af at stille jer dårligere økonomisk. Det er der også evidens for.”

Læs hele artiklen her

Foto fra AJKS.dk

Job og karriere

Kompetenceudvikling er afgørende for KSerne og faget

Ny undersøgelse om kompeternceudvikling viser, at der er en række barrierer, som det er nødvendigt at adressere, hvis virksomhederne vil være konkurrencedygtige i for eksempel den grønne omstilling og i at arbejde med AI. ”Det er helt afgørende, at KS’erne, med de opgaver de sidder med, løbende opkvalificerer sig og får ny viden,” siger KS forperson Cathrine Holm-Nielsen.

Fusion

Nu kan du deltage i kurser hos DM

Allerede nu har du som KS-medlem mulighed for at tilmelde dig flere af de kurser, DM afholder.

OK24

Urafstemningen om OK24 er åben. (Måske) mangler vi din stemme

Er du offentligt ansat, og har du endnu ikke stemt til urafstemningen om OK24? Så invester ét minut af (for eksempel) din påskeferie til at stemme.

Edit page