I år er 1. maj startskuddet til et paradigmeskift

/files/assets/news/formandsskabet_i_ajks.png
27. april 2023
Af Anne Nimb

Det er paradoksalt, at man har valgt netop 1. maj som datoen, hvor de nye regler, der giver nyuddannede en lavere dagpengesats og forkorter deres dagpengeperiode med et år, skal træde i kraft, skriver Cathrine Holm-Nielsen, næstformand i AJKS og forperson i Kommunikation og Sprog og Tine Johansen formand i AJKS og Dansk Journalistforbund.

”Nyuddannede står for skud – men vi griber jer”.

Det er overskriften på en udmelding, som formandskabet i AJKS kommer ud med i anledning af, at den 1. maj er startskuddet til et paradigmeskifte indenfor flexicurity-systemet. Systemet er normalt indbegrebet af fleksibilitet og sikkerhed og netop solidaritet - men nu lader vi nogen i stikken på bekostning af andre. Nemlig de nyuddannede.

”Mange a-kassemedlemmer bliver stillet bedre med en forhøjet dagpengesats, og det er vi glade for, men regningen bliver sendt til nogle af de mest sårbare”, skriver de og fortsætter:

”Endnu engang står ungdommen for skud.

Og helt ærligt, ingen hygger sig på dagpenge! Heller ikke nyuddannede. I er ikke egoistiske individualister, der dovent bruger af fælleskassen, indtil I bliver tvunget i arbejde. I er dygtige, nysgerrige individer, der gerne vil ud at bruge jeres kompetencer.

Historisk set ved vi, at I søger aktivt og bredt. Men det tager bare længere tid for nyuddannede at komme i job. Det er en del af jeres arbejdslivscyklus – og sådan har det altid været. Jeres vej til arbejdsmarkedet er længere, og den bliver ikke kortere af at stille jer dårligere økonomisk. Det er der også evidens for.”

Læs hele artiklen her

Foto fra AJKS.dk

Job og karriere

Skal vi arbejde mere eller skal vi arbejde smartere?

Vi skal ikke hylde at hente børn sent eller at arbejde til sent. Vi skal heller ikke hylde at hente tidligt. Det er ikke alle, der har mulighed for det. Vi skal derimod hylde et arbejdsmarked og en arbejdsplads, hvor der er plads til fleksibilitet og til at arbejde smartere.

KS

Socialdemokraterne har glemt noget vigtigt

I et åbent brev til fremtrædende socialdemokrater minder Akademikerne om de højtuddannedes bidrag til det danske samfund. ”Der er grund til at huske socialdemokraterne på den værdi, akademiske medarbejdere bidrager med, samt betydningen af et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse i det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Kunstig intelligens

Fire roller: Her kan AI bidrage til intern kommunikation

Introduktionen af nye generative AI-værktøjer kan over tid ændre den interne kommunikation radikalt, mener Jonas Bladt Hansen (billedet), der er rådgiver i intern kommunikation. Han peger selv på fire forskellige roller, hvor AI kan gøre den interne kommunikation hurtigere, bedre og endda mere inkluderende.

Edit page