Leder

Hvordan skal fremtidens fagforening egentlig se ud?

/files/assets/cathrine/Cathrine-Holm-Nielsen-Januar-2022-12_credits.jpg
14. december 2022
Af Cathrine Holm-Nielsen

Verden rykker sig, samfundet ændrer sig, arbejdsmarkedet transformerer sig.

Foto / Camilla Utke Schiøler

”Det er svært at spå… især om fremtiden”. Ordene er Storm P’s. En simpel, men ikke desto mindre – af og til - irriterende sandhed.

Man skal i dag ikke lede længe efter avisoverskrifter, der ivrigt påpeger fagbevægelsens krise. Problemer med medlemsfrafald, udfordringer med at tiltrække (især yngre) medlemmer og manglende evne til at formidle sin eksistensberettigelse.

Fagbevægelsen har en lang, stærk og - i global kontekst – unik historie. Man har været leveringsdygtig i fine resultater. Men verden rykker sig, samfundet ændrer sig, arbejdsmarkedet transformerer sig, og som arbejdende individer har vi nye forventninger, forhåbninger og krav til et længere arbejdsliv. Det betyder, at fagbevægelsen selvfølgelig også skal ændre sig. Andet ville være mærkeligt.

Det gælder både i forhold til, hvordan vi sikrer medlemmernes vilkår i dag, og hvilke drømme, vi skal have for fremtidens arbejdsmarked.

Vi har netop afholdt det første Repræsentantskabsmøde i KS, siden jeg blev valgt som forperson sidste år. En skøn - og for mig personligt - stor dag. Og eftermiddagens temadrøftelse stillede netop ovenstående spørgsmål: hvordan skal fremtidens fagforening se ud?

Jeg har ikke umiddelbart selv det endelige svar. Heller ikke efter Repræsentantskabsmødet. Som tankeeksperiment prøvede jeg for mit indre øje at forestille mig en time-lapsevideo af forskellige begivenheder og aktiviteter, der tog os fra i dag og 5 år frem… billedet blev mere og mere utydeligt. Måske man i stedet skulle forsøge at backcaste, altså tegne det fremtidige billeder og derfra arbejde sig baglæns og identificere de nødvendige trin for at nå derhen. Desværre er der endnu ikke mange eksempler, man kan lade sig inspirere af, hvor andre organisationer har knækket koden. Vi er dog mange, der beskæftiger os med opgaven.

Måske er det vigtigste faktisk ikke, at vi skaber det tydelige fremtidsbillede, men at vi løbende stiller spørgsmålet, både i den politiske ledelse, i den daglige drift og til jer KS-medlemmerne. At vi sikrer, at der løbende skabes refleksioner og overvejelser om, hvorvidt man er på vej i den rigtige retning, om man skaber reel værdi og om man prioriterer rigtigt.

I KS vil vi gerne blive bedre til at fortælle historien om KS som fagforening og faglig forening, og hvad vi er sat i verden for at bidrage med. Det skal være tydeligt hvorfor KS er den helt rigtige specialiserede fagforening at være medlem af. når man arbejder indenfor kommunikation, sprog og marketing (bredt forstået). Og hvad man som medlem får ud af sine kontingentkroner.

Vi har sat gang i et større brandingprojekt for at kigge os selv efter i krogene, sikre at vi formidler det vigtigste klart og tydeligt, og at vi også har de rigtige aspirationer for fremtiden. Det har du som medlem formentlig – og forhåbentlig da – en holdning til. I de første af mine ledere i nærværende magasin, afsluttede jeg med en tilbagevendende opfordring til at dele tanker, ideer og input omkring alt hvad man oplever som KS-medlem. Den opfordring kan ikke komme for tit, så her er den igen: skriv endelig til mig på chn@kommunikationogsprog.dk. Du kan jo skrive ”Til ønskebrønden” i emnefeltet 😊.

Det er årets sidste Kommagasin. Det lægger op til nytårsforsætter og varme hilsner for 2023.

Vi kommer til at arbejde videre med fremtidens fagforening til næste år i KS. Det bliver vildt spændende. Indtil da ønsker jeg alle en fortryllende jul og et festligt nytår.

Job og karriere

Sådan overvinder du overspringshandlinger

Verden rykker sig, samfundet ændrer sig, arbejdsmarkedet transformerer sig.

Løn og ansættelse

Forskud på fusionen: Ny lønberegner på hjemmesiden

Allerede nu har KS og DM slået lønstatistikkerne sammen, og du kan finde den nye lønberegner med helt nye tal via KS’ hjemmeside.

Karriererådgiverens blog

Bliv ven med din tvivl

Når vi skal tage beslutninger og træffe valg, der virker store og afgørende, kan vi have en tendens til at tro, at hvis vi er i tvivl, så er det ensbetydende med at vi har valgt forkert. Men sådan er det ikke.

Edit page