Hvad skal du gøre, hvis du vil springe fra et jobtilbud?

/files/assets/news/frank-mckenna-qrorwat_wy8-unsplash-(1).jpg
31. august 2023
Af Bitten Kjærgaard

Her får du vores råd til, hvad du skal gøre, hvis du kommer i den situation, at du vil springe fra et jobtilbud til et andet. Kan du med god samvittighed sige ja, hvis du får tilbudt et job, men i virkeligheden har kastet din kærlighed på et andet job, som du endnu ikke ved om du får?

Når man søger job, er man med i et ansøgerfelt af mange andre kandidater. Og selvom man selvfølgelig selv har indflydelse på ansøgningsprocessen og samtalen, så er det jo i sidste ende arbejdsgiver, der vælger hvem af de mange kandidater, de helst vil ansætte i jobbet. Det er alment kendt. Men kan man som ansøger så ikke også få lov til at vælge, hvilket blandt flere job, man helst vil have?

Det er som oftest sådan, at jobsamtaler ligger i sidste halvdel af måneden, så man kan nå at sige op inden den 1., og derfor ligger de ofte oven i hinanden. Så det er gamet. Ikke sjældent får vi et medlem i røret, som er i den (heldige) situation, at de er indkaldt til samtaler på flere forskellige job.

Og nogle gange er situationen sådan, at de får tilbudt et job, men i virkeligheden har kastet deres kærlighed på et andet job, de har været til samtale på – og hvor de enten stadig venter på svar eller på anden samtale. Hvad gør man så?

Alt efter hvor langt væk den anden samtale - eller svaret på om du har fået det andet job, som du hellere vil have er - er der mulighed for at trække tiden lidt. Men er tiden ved at rinde ud – så anbefaler vi, at du stiller dig selv bedst muligt og underskriver det første job du fik tilbudt, vel vidende, at der kan komme et bedre tilbud kort efter – og det må du så håndtere det bagefter.

Situationen er lettest, hvis du kun har takket mundtligt ja til det første jobtilbud. Selvom en mundtlig accept er lige så bindende som en skriftlig, vil der ofte være en del vilkår, du ikke har kunnet forholde dig til mundtligt. Og når du endnu ikke har set kontrakten eller forhandlet løn, at det er nemmere at komme ud af.

Hvis du har fået kontrakten, men ikke skrevet under endnu, kan du måske købe dig lidt tid her, mens kontrakten bliver set igennem, blandt andet af din fagforening.

Hvis du har skrevet under...

Hvis du har skrevet under på kontrakten, har du bundet dig til at møde første arbejdsdag. Du er derfor forpligtet til at levere din arbejdskraft, frem til du ville kunne fratræde i henhold til dit opsigelsesvarsel, og det tæller først fra første arbejdsdag. Ønsker du at komme ud af jobbet før tid, skal du være opmærksom på, at funktionærloven gør det muligt for arbejdsgiveren at kræve, hvad der svarer til en halv månedsløn fra dig. En slags standardkompensation for den situation, du bringer dem i. Det er sjældent, at muligheden bruges, men risikoen er der.

Giv arbejdsgiveren besked, så snart alle formalia er faldet på plads omkring det mere attraktive tilbud. Det vil sige, når kontrakten er underskrevet, så du med sikkerhed ved, at jobbet er dit. Så kan de hurtigst muligt finde en ny kandidat.

Det er en træls besked at skulle give, og der er flere måder du kan gøre det på, men jeg anbefaler, at du står ved din beslutning og kontakter arbejdsgiver mundtligt og ikke kun pr. mail. Det viser, at du tager ansvar, også selv om det er en mindre behagelig samtale.

Læg vægt på, hvad tilvalget af det nye job skyldes, og tal ikke negativt om arbejdsgiver. Uddyb for eksempel, at den anden jobmulighed tilbyder din profil noget, der gør, at du simpelthen ikke kan sige nej til det job.

Uanset hvad begrundelsen er, kommer vi ikke uden om, at du stiller arbejdsgiver i en ubelejlig situation. Anerkend det gerne i samtalen, og vær indforstået med, at du måske brænder en bro, hvad angår fremtidige jobmuligheder hos den arbejdsgiver. Med god adfærd kommer man langt, og leverer du budskabet ordentligt, kan du glæde dig over, at du gjorde det bedst mulige.

Foto Frank McKenna

KS

Give it to us straight…

Hvad mener medlemmerne, at forperson Cathrine Holm-Nielsen skal gøre for KS’erne? Det har vi spurgt om i vores medlemsundersøgelse, og her reflekterer Cathrine over de mange gode råd, I er kommet med.

KS

Høj tilfredshed med KS

Tak til de medlemmer, der har deltaget i KS Medlemsundersøgelse 2023. Vi er glade for, at I fortsat er rigtig god tilfredse med jeres medlemskab.

KS

KS har fået nyt repræsentantskab

Se listen over de nyvalgte repræsentanter til KS’ øverste myndighed her.

Edit page