24. august 2022

Hvad fuck er en fagforening?

/files/assets/cathrine/2bdc65c1-0995-449a-0c95-801a16094565.jpg

Studietiden er fantastisk. Der er nye bekendtskaber, sociale aktiviteter, muligheder der åbner sig, for ikke at glemme selve den nye viden, man dagligt får serveret. Det betyder, at man vokser som studerende og menneske, men også, at man skal finde ud af at navigere og prioritere.

Spørgsmålet øverst skal jeg nok komme tilbage til. Men først… Jeg husker min egen studietid som alletiders. Indrømmet det er nogle år siden, så en vis forgyldning af minderne har muligvis fundet sted. For eksempel lagde en eksamen den 2. januar en vis dæmper på nytårsløjerne et af årene.

Men de nye venner man fik, muligheden for at engagere sig som rustutor, torsdag aften i Klubben på – det der dengang hed – Handelshøjskolen i Århus, og da det første studierelevante job pludselig satte tingene i perspektiv, fik det hele til at give mening.

I skrivende stund er studenterne netop blevet færdige på gymnasiet og mit LinkedIn feed flyder over af top 10-lister over gode råd og vejledning i forskellige versioneringer af, at man skal ”blive til nogen før man kan blive til noget”. Et råd der også kan bruges, når man starter på en lang videregående uddannelse.

Min fortsættelse af ovennævnte er, at man ikke bliver til nogen, før man har prøvet forskellige ting af. Og de behøver ikke alle sammen at være lige målrettede.  Studietiden er muligheden for at gøre netop dette. Det er ikke sikkert at det overordnede ”output” af de forskellige aktiviteter står lysende klart lige i øjeblikket. Men når jeg selv ser tilbage, engagerede jeg mig i masser af ting i studieårenes løb, som senere viste sig at være lige præcis den erfaring, jeg havde brug for at bringe i spil på et senere tidspunkt. Og alt hvad du engagerer dig i i studietiden, er med til at sikre din ”employability” – altså alt det der gør dig til en attraktiv kandidat, når du endelig står med kandidatbeviset i hånden – som kan lande dig dit første job på den anden side.

Men når man sådan skal kaste sig ud i nye ting, kan man selvfølgelig få brug for hjælp undervejs. Og det bringer mig tilbage til det indledende spørgsmål. Hvad fuck er en fagforening? I KS prøver vi løbende at forholde os til og forny svaret på spørgsmålet. En fagforening lyder måske som noget, man først behøver at tage stilling til, lige inden man rammer arbejdsmarkedet. Men en fagforening kan også bruges allerede fra studiestart. Det kan du blandt andet læse mere om på side 37, hvor KS’ studenterkoordinator har spurgt mig on hvordan KS gør en forskel for sine studentermedlemmer.

Der er også gode råd at hente på side 14 om, hvordan man får en god studiestart og finder ud af at navigere i de mange muligheder. Den form for rådgivning kan man også bruge sin fagforening til i løbet af studietiden, når behovet opstår.

Afslutningsvis, vil jeg viderebringe det måske mest nøjsomme og langsigtede råd rent forrentningsmæssigt som jeg så på LinkedIn. Det kom fra Svend Brinckmann: Lær at elske havregrød. Det er billigt og nærende, og hvis du kan leve for små penge, kan du til gengæld få stor frihed.

Som sagt studietiden er fantastisk. Der er så mange muligheder, aktiviteter at engagere sig i og til tider pres. Min opfordring herfra er: Nyd det og husk også på at fejlene som regel er dem, man lærer mest af. Jeg dumpede min allerførste skriftlige opgave på 1. semester - så var studietiden ligesom i gang.

Held og lykke med studiestarten til alle jer nye studerende.

 /Cathrine Holm-Nielsen, forperson, Kommunikation og Sprog

Leder i Kommagasinet

Cathrine Holm-Nielsen - forperson for Kommunikation og Sprog skriver lederen i kommagasinet.

Du kan læse og lytte til artiklerne på kommagasinet.dk.

Edit page