22. marts 2017

Højtuddannedes arbejdsmarked er udfordret af teknologien

De faste lønmodtagerjob, der har kendetegnet arbejdsmarkedet i de seneste generationer, er udfordret af den digitale teknologi, også når vi taler om de højtuddannedes arbejdsmarked. Hvordan finder vi en model, der sikrer arbejdstagernes indkomst, kompetenceudvikling og pension, når flere og flere bliver freelancere uden en fast arbejdsgiver?

Digitale platforme, hvor man kan sælge sin arbejdskraft til virksomheder over hele verden, udfordrer ordentlige vilkår for arbejdstagere og virksomheder i Danmark.

”Indenfor 20 år vil en tredjedel af alle de job, vi kender i dag forsvinde, mens vi ikke kender en brøkdel af de nye job, der kommer til. Der er behov for en tilpasning af den danske model til et mere digitalt arbejdsmarked og en åben dialog mellem fagbevægelsen, det eksisterende erhvervsliv og nye digitale virksomheder,” påpeger Akademikerne og HK, der sammen har nedsat det nye ’Ekspertpanel for platformsøkonomi’ med repræsentanter fra it-virksomheder, platformsøkonomiske virksomheder, fagbevægelsen, arbejdsgivere samt forskere fra ind- og udland som deltagere. Panelet skal komme med konkrete løsningsforslag på en række af de mange udfordringer, der følger i kølvandet på platformsøkonomien, som åbner for en fagre nye verden for både arbejdstagere og virksomheder

”Det danske arbejdsmarked er frosset i faste strukturer og systemer, der har fungeret i mange, mange år, hvor du har tryghed, hvis du enten har et fast job, eller hvis du melder dig ud af arbejdsmarkedet. Hele den model vil blive disrupted. Indenfor de kommende fem år vil der ske større forandringer, end vi har set i de sidste 50 – 100 år. Der vil komme alternative modeller, som udfordrer det danske system, og de respekterer ikke landegrænser. Hvis man vil være proaktiv, må man i gang med at definere, hvordan arbejdsmarkedet skal se ud i fremtiden,” siger en af paneldeltagerne, Mathias Linnemann fra Worksome.

Læs hele artiklen, der er en del af temaet ’Teknologi og arbejdsmarked’ i det nye nummer af KOM, her