Hjemmearbejde skubber til vores prioriteringer

/files/assets/news/jason-strull-kq0c6wteglo-unsplash.jpg
27. april 2023
Af Bitten Kjærgaard

Flere arbejder hjemme, og det fungerer for de fleste. Hjemmearbejdet har også påvirket, hvad vi lægger mest vægt på af forskellige jobparametre. Læs her, hvad der lige nu er de vigtigste parametre for os i et job.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, når Konsulenthuset Ballisager’s kandidatanalyse viser, at coronapandemien generelt har medført mere hjemmearbejde på tværs af hele arbejdsmarkedet end tidligere.

Således har 1/3 mere hjemmearbejde, og der er klart rykket ved arbejdsgivernes tillid til, at arbejdet bliver udført, efter at de fleste virksomheder var tvunget ud i at eksperimentere med hjemmearbejdet under nedlukningerne.

Undersøgelsen, der hvert år undersøger danskernes forhold til arbejdsmarkedet, har 1500 respondenter, og siger noget generelt om danskernes oplevelse med arbejdsmarkedet.

Det øgede hjemmearbejde vurderes positivt, med sparet transporttid, højere effektivitet og bedre work/life balance som prioriterede områder. Dog viser undersøgelsen en lav trivsel hos dem, der udelukkende arbejder hjemme – hvilket er det omvendte af 2022.

I KS har vi har meget få medlemmer, som udelukkende arbejder hjemme. Langt de fleste arbejder primært på arbejdspladsen, og har så mulighed for at være hjemme et par dage om ugen. Undersøgelsen viser da også, at de fleste, der arbejder hjemme, gør det en gang om ugen. De fleste medlemmer sætter pris på hjemmearbejdet og den fleksibilitet og ro, det giver.

De nye arbejdsformer giver nye muligheder og udfordringer for arbejdsliv og trivsel og det, der for alvor betyder noget, er, om det gennemgående fungerer.

Brug KS' Trivselsbarometer, og få et fingerpeg om, hvordan du har det i dit arbejdsliv. Her kan du teste dig selv løbende, gemme resultaterne og dermed følge med i udviklingen.

Du er også velkommen til at kontakte KS, hvis du har spørgsmål om din trivsel.

De vigtigste parametre

Når det kommer til vigtige jobparametre, er ”god løn”, ”gode kollegaer,” ”fleksible arbejdstider og work/life balance” de vigtigste job-parametre. Siden 2019 er behovet ”Jeg får gode kollegaer” dog faldet markant, hvilket jo kan være coronarelateret.

Generelt prioriterer kvinder både work/life balance og kollegaer markant højere end mænd. ‘Mulighed for indflydelse’ er det eneste område, der er vokset siden første måling i 2019. De faktorer, udover indflydelse, der forholdsmæssigt er vokset mest i betydning er ‘God løn’ og ‘Fleksible arbejdstider’. ‘Mulighed for avancement’ og ‘Mulighed for dygtiggørelse’ er de parametre, der forholdsmæssigt er faldet mest siden 2019.

Det kan samlet set se ud til, at de faktorer der støtter op om “kvalitet i fritiden” vinder mest frem.

Undersøgelsen siger ikke noget om disse præferencer fordelt på faggrupper, hvilket ellers kunne være interessant. Til gengæld laver den kryds med uddannelseslængde og alder. Således ser betydningen af fleksibilitet, dygtiggørelse og mening ud til at vokse parallelt med uddannelseslængde.

  • Fleksible arbejdstider og work/life balance er topscorer med 33 % hos dem med lang uddannelse, mens gode kolleger følger efter med 27 % og mulighed for dygtiggørelse med 23 %.

  • I forhold til alder ser chefrelationen ud til at vokse i betydning med alderen.

  • Fleksibilitetsbehovet og gode kollegaer er størst for “midlife” gruppen.

  • Dygtiggørelse fylder mindre, mens indflydelse fylder mere for +50 årige.

  • For de unge er lønnen vigtigst og dernæst de gode kolleger.

Foto Jason Strull

Job og karriere

Skal vi arbejde mere eller skal vi arbejde smartere?

Vi skal ikke hylde at hente børn sent eller at arbejde til sent. Vi skal heller ikke hylde at hente tidligt. Det er ikke alle, der har mulighed for det. Vi skal derimod hylde et arbejdsmarked og en arbejdsplads, hvor der er plads til fleksibilitet og til at arbejde smartere.

KS

Socialdemokraterne har glemt noget vigtigt

I et åbent brev til fremtrædende socialdemokrater minder Akademikerne om de højtuddannedes bidrag til det danske samfund. ”Der er grund til at huske socialdemokraterne på den værdi, akademiske medarbejdere bidrager med, samt betydningen af et højt uddannelsesniveau og nem adgang til uddannelse i det danske samfund,” siger Cathrine Holm-Nielsen.

Kunstig intelligens

Fire roller: Her kan AI bidrage til intern kommunikation

Introduktionen af nye generative AI-værktøjer kan over tid ændre den interne kommunikation radikalt, mener Jonas Bladt Hansen (billedet), der er rådgiver i intern kommunikation. Han peger selv på fire forskellige roller, hvor AI kan gøre den interne kommunikation hurtigere, bedre og endda mere inkluderende.

Edit page