20. marts 2018

Har du planer om at holde ferie i 2018? Så læs med her

Det nye ferieår går i gang 1. maj. Men hvor meget ferie er det nu du har? Og er der optjent feriepenge til alle dagene? Det er, hvad du kan finde ud af i denne artikel.

Så er der snart en ny portion ferie på kontoen. Det sker præcis fra 1. maj 2018, hvor det nye ferieår skydes i gang. Det sætter gang i tankerne om, hvilke steder der skal besøges, hvem der skal holdes ferie med og om vi igen i år tør satse på en laaaaaang og varm sommerperiode i Danmark.

5 ugers herlig ferie til dig
Hvert ferieår tikker der 5 ugers ferie, svarende til 25 dage, ind på kontoen. Det er tilfældet uanset om du er fuldtids- eller deltidsansat. Og til dig der nu sidder og tænker "hvornår er det lige ferieåret løber til?" Så er svaret 30. april 2019 - altså ferieåret er i perioden 1. maj 2018 til 30. april 2019.
Er du én af de 81 procent af de privatansatte KS-medlemmer, som har mere ferie end de 5 uger, så skyldes det, at du foruden feriedagene også har feriefridage. High five til dig. Og til dig som ikke har det, så skriv det lige på din ønskeliste til den kommende lønforhandling.   
Nå, men en ting er, at du minimum har 5 ugers ferie til din helt egen disposition. Noget andet er. om der nu også er optjent feriepenge til ugerne. Lad os se lidt nærmere på det.

Feriepenge
For at finde ud af om, og i givet fald hvor mange feriepenge, du har til rådighed i det kommende ferieår, skal vi tilbage i tiden. Vi skal tilbage til 2017 og se nærmere på, hvad du rent arbejdsmæssigt lavede i kalenderåret 2017. Det er nemlig det, der bestemmer, hvor mange feriepenge du har optjent.
Feriepenge kan du i kalenderåret 2017 have optjent på i alt 3 forskellige måder. De er:
1. ferie med løn og ferietillæg,
2. feriegodtgørelse med 12,5 procent eller
3. Feriedagpenge

Ferie med løn og ferietillæg
Har du i hele eller dele af 2017 været funktionæransat i den samme virksomhed som du er i nu, hvor du læser denne artikel, så vil du med garanti have optjent ferie med løn og ferietillæg. Disse feriepenge ligger klar i virksomheden og venter på, at du vil bruge dem. Hvor mange feriedage med løn og ferietillæg du har optjent i 2017 kan du se på din lønseddel for december 2017. Er lønsedlen helt volapyk, så lad os oversætte den for dig. Skriv til os 

Feriegodtgørelse
Har du skiftet arbejde i 2017, eller optjener du i din nuværende ansættelse feriegodtgørelse (psst. Se i din kontrakt eller på din seneste lønseddel om det er tilfældet) står dine feriepenge hos Feriekonto eller en af de andre feriekortordninger. Hvor de står og hvor mange penge og dage det drejer sig om, kan du til at starte med finde ud af ved at logge ind på feriepengeinfo. Gå ind under "optjente feriepenge" og vælg ferieåret 2018/2019.

Står der ikke nogen penge der, så gå endelig ikke i panik. Det kan være, at dine feriepenge i stedet er registreret et andet sted. Start derfor i første omgang med at se på din lønseddel for december 2017 eller den sidste lønseddel inden du stoppede (hvis det altså er sket). Nederst på lønsedlen kan du nemlig se, hvor mange feriepenge der er optjent. Og send så lige lønsedlen, ansættelseskontrakten og eventuelt opsigelsen ind til os. Så undersøger vi, hvor feriepengene står henne.
  
Feriedagpenge
Har du i løbet af kalenderåret 2017 været ledig eller på barsel med barselsdagpenge har du helt sikkert optjent feriedagpenge. Altså hvis du også er medlem af en a-kasse. Er du medlem af AJKS får du automatisk besked via selvbetjeningsløsningen i april 2018 om hvor mange feriedage med feriedagpenge du har optjent. Feriedagpengesatsen vil som hovedregel være den sammen sats som din dagpengesats.

Feriedage med feriedagpenge holdes som det sidste og dermed efter du har afholdt eventuelle optjente feriedage med feriepenge (ferie med løn og feriegodtgørelse).

Du har altså 5 ugers ferie hvert ferieår. Om der er feriepenge til nogle eller alle dagene kan du med ovenstående tre-trins-raket få skabt et overblik over. Tilbage er blot at ønske dig rigtig god ferie, hvor end den tager dig til.

Edit page