9. januar 2017

Guide til studerende forældre

Der er især ét spørgsmål, folk har stillet KS studenterkoordinator Rasmus Ankerstjerne utallige gange: Er det ikke sindssygt dyrt at være forældre som studerende? Jo, det er en bekostelig affære at blive forældre, men der er heldigvis flere ting, man kan gøre for at lette den økonomiske byrde. I KOM nr.100 giver Rasmus jer en guide til de mest basale ting, du som studerende kan søge.

20. januar 2016 havde jeg den fantastiske glæde at blive far til en lille pige. Dagen forinden skulle jeg til eksamen i erhvervskommunikation, men fem minutter før eksamensstart blev jeg ringet op af min hustru, der med spændt stemme kunne meddele: ”Jeg tror, vandet er gået.” Det siger måske sig selv, at det ikke blev til meget eksamensskrivning den dag.

Det at skulle være forældre, mens man stadig er studerende, kan frembringe utroligt mange spekulationer som for eksempel: Hvad skal der ske med den fleksibilitet, jeg har i hverdagen som studerende? Kommer jeg så aldrig til at gå i fredagsbar med mine medstuderende mere? Og så videre. Mit bud er, at der er lige så mange spekulationer, som der er kommende forældre - og flere til.

Der er især ét spørgsmål, folk har stillet mig utallige gange: Er det ikke sindssygt dyrt at være forældre som studerende? Jo, det er en bekostelig affære at blive forældre, men der er heldigvis flere ting, man kan gøre for at lette den økonomiske byrde. Her er en lille guide til de mest basale ting, du som studerende kan søge.

SU-fordele
Når du som studerende bliver forældre, åbner der sig flere muligheder i forhold til din SU. Først og fremmest har den barslende forældre mulighed for at få et såkaldt dobbelt SU-klip, da moderen i forbindelse med fødslen kan få 12 ekstra SU-klip, hvoraf seks af disse klip kan overføres til faren.

I den periode skal forælderen på barsel stadig være indskrevet på studiet, men har altså lov til at være fraværende. Derudover har man som studerende forælder også lov til at optage et supplerende studielån, såfremt der er behov for det.

Ud over det ekstra SU-klip er der også mulighed for at søge et tillægsstipendium, det såkaldte forsørgertillæg. I forbindelse med forsørgertillægget er der dog nogle punkter, man som studerende skal opfylde.

Det gælder for den studerende, at vedkommende enten skal være enlig forsørger eller være samboende forældre, hvor begge modtager SU. Satserne for de to forskellige situationer er forskellige, men har det til fælles, at stipendiet ikke kan udbetales samtidig med de 12 dobbelte SU-klip.

Det betyder i praksis, at en enlig forsørger kan benytte sig af de 12 dobbeltklip og derefter søge forsørgertillægget, hvorimod samboende forældre på SU kan dele det op, således at den barslende forælder modtager dobbeltklip, mens den anden forælder modtager forsørgertillæg.

En anden fordel, studerende forældre får, med hensyn til SU’en, er, at deres fribeløb bliver forhøjet. Det sker helt automatisk og giver altså den studerende mulighed for at forøge sin indtjening, uden at vedkommende skal betale SU tilbage. Forhøjelsen af fribeløbet gælder begge forældre.

For at se de konkrete satser for henholdsvis enlige forsørgere og samboende studerende kan su.dk med fordel besøges.

Barselsdagpenge
Har man som studerende et job ved siden af studiet (det anbefaler vi hos KS klart, at man har) så er der mulighed for at modtage barselsdagpenge, hvis man bliver forælder og går på barsel. For at kunne modtage barselsdagpenge skal den studerende opfylde nogle krav.

Overordnet set skal den studerende have været tilknyttet arbejdsmarkedet uafbrudt i de sidste 13 uger op til barslen og skal i de 13 uger have været beskæftiget i mindst 120 timer. Barselsdagpengene fungerer som en månedlig udbetaling, der kompenserer den løn, man normalt ville tjene, men som man ikke kan, fordi man er på barsel. For yderligere information om barselsdagpenge se da borger.dk, emnet ’familie og børn’ og dernæst fanen ’orlov og barsel’.

Står man i en situation, hvor man skal til at være forælder, så anbefales det også kraftigt, at man opsøger yderligere information, blandt andet hos SU-kontoret for vejledning. Artiklen tager ikke højde for eventuelle kommende ændringer på SU- og barselsområdet.

Det brugte guld
Men hvordan kan man som studerende forælder minimere de mange udgifter, der er forbundet med et barn?

Erhvervelse af barnevogne, højstole, tøj, bleer og så videre kan løbe op i et betragteligt beløb. Det er alle ting, som er mere eller mindre nødvendige, men som med så mange andre ting, så er studerende eksperter i at finde alternative løsninger, og på dette punkt er der også mange muligheder. De fleste har måske hørt om par, der har besøgt Babysam med en lille indkøbsliste, og som er gået derfra 20.000 kroner fattigere.

Frygt dog ej, kære studerende, for brugtmarkedet på netop dette område bugner. Ud over de klassiske muligheder for køb og salg af brugte varer, som for eksempel DBA og Gul og Gratis, er der for nyligt udkommet en app, der hedder Reshopper.

Det smarte ved Reshopper er, at der udelukkende sælges ting til babyer og børn. Når man søger efter en kategori i appen, det kunne være bæreseler, søges der efter varer i et begrænset område, således at varen befinder sig indenfor behørig afstand. Søgeradius kan dog også indstilles efter ønske.

Appen har varer i rigtig mange forskellige kategorier, og der er mange penge at spare, hvis ikke man har noget imod, at varerne er brugte. Dog er det undertegnedes erfaring, at fordi små børn hurtigt vokser ud af deres tøj, og da eksempelvis barnevogne ofte ikke bruges til mere end et par børn, så fremstår mange af varerne i rigtig god stand og funktionsdygtige.


- Rasmus Ankerstjerne, KS studenterkoordinator, SDU Odense