18. januar 2017

Gået i stå? 6 tips til at komme igennem en periode som ledig

Alle mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv at være udenfor arbejdsmarkedet. Om det er efter afsluttet uddannelse, grundet sygdom eller efter en tidsbegrænset ansættelse eller fyring. Mange oplever desværre også, at tiden som ledig kan resultere i stress, depression, manglende motivation eller andre psykiske eller praktiske problemer. Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig her 6 tips til, hvordan du nemmest kommer igennem en periode som ledig

1. Undgå isolation
Ofte vil det at forlade et studie eller en arbejdsplads betyde, at du står uden for din typiske sociale og professionelle kontekst, og mister en række bekendtskaber du ellers har investeret tid og energi i. Det kan derfor virke naturligt og behageligt at isolere sig. Men isolation påvirker din motivation, dit humør og i sidste ende dine chancer for at komme videre. Sørg for at prioritere at møde nye mennesker, så social kontakt er en fast del af din hverdag. Hvis muligt, så sæt dig sammen med andre jobsøgende, som kan inspirere og give dig faglige og sociale indspark.

2. Din omgangskreds er din vigtigste ressource
Dine venner, tidligere kolleger, familie og bekendte er ikke bare din nøgle til en glad og aktiv hverdag, men også relevante for din jobsøgning. Ved at udnytte dit netværk, er du med til at åbne døre, udvikle dig fagligt og få en bedre indsigt i dine muligheder på arbejdsmarkedet. Det handler ikke om at spørge alle du kender om at få et job, men om at blive inspireret og få relevant viden.

3. Arbejd med dine materialer og din metode
Det kan være nemt som ledig og jobsøgende at falde ind i en rutine, hvor du søger de samme typer job via de samme kanaler og med nogenlunde den samme tilgang. Men det vil ofte betyde, at du misser mange relevante stillinger, som ikke lige et på de platforme eller med de stillingsbeskrivelser, du typisk søger efter. Sørg hele tiden for at udvikle dit CV og dine ansøgninger, og led efter nye måder og steder at finde drømmejobbet på. Det kan være gennem kurser eller inspirationsmøder, sparring hos dit jobcenter, A-kasse, fagforening eller anden aktør, eller bare ved at søge på nettet efter inspiration eller nye hjemmesider. Det hjælper både dine chancer for at finde drømmejobbet, men skaber også en følelse af udvikling og fremdrift i hverdagen.

4. Planlæg din tid
En periode som ledig vil ofte være den første gang i lang tid, hvor du er helt ansvarlig for at planlægge din egen hverdag. Selv om mange kan føle sig motiverede i starten, kan det efter længere perioders ledighed være nemt at falde tilbage i uproduktive rutiner og følelsen af at ’spilde sin tid’. Men det behøver det ikke. Planlæg din tid og sæt et mål for dine hverdage, så du hver dag bruger en vis tid på jobsøgning, en vis mængde tid på pauser, og en vis mængde tid på hobbyer eller frivilligt arbejde. Lav en plan for din uge, din måned, og sæt realistiske delmål undervejs. Så kan du bedre tillade dig at holde ’fri’, når dagens program er overstået og du er kommet et skridt videre.

5. Arbejd med din frustration
Mange oplever, at de undervejs i deres ledighedsperiode kan blive stressede, deprimerede eller frustrerede. Det kan skyldes alt fra de mange afvisninger til følelsen af at miste sin faglige identitet, eller det kan være på grund af praktiske eller økonomiske forhold. Men frustrationen kan over tid blive en overskyggende og skadelig del af din hverdag. Den kan påvirke både dine relationer og dine chancer for at få drømmejobbet. Og i værste fald resultere i egentlige, længerevarende psykiske problemer. Hvis du i en længere periode er dagligt påvirket, bør du tage tid ud af kalenderen til at arbejde konkret med dine følelser. Identificer problemet, og søg hjælp enten i din omgangskreds eller professionelt.

6. Se det som en mulighed for faglig udvikling
At være jobsøgende er ganske rigtigt et fuldtidsjob, men det er et fuldtidsjob med en høj grad af fleksibilitet. Og det er en perfekt mulighed for at udvikle nye kompetencer. Udnyt muligheden for at genevaluere din plads på arbejdsmarkedet, få set på dine kompetencer, og blive klogere på din karriere. Brug tiden til at tage til netværksmøder, tage kontakt til dygtige ansatte i branchen, eller undersøge dine muligheder for at tage din faglighed i nye retninger. Eller brug tiden på at lære at evaluere dine egne prioriteter og ønsker, så du er parat til at tage de helt rigtige valg på din vej tilbage på arbejdsmarkedet.