7. februar 2018

Fik over 10% mere i løn og en ekstra uges ferie

Selvom du fik lagt dig lidt lavt da du sidst forhandlede løn, er det aldrig for sent at gøre noget ved det. Tværtimod kan dit måske lidt lave lønniveau bruges som et godt argument i din næste forhandling. Det gjorde et KS-medlem og efter grundige forberedelser med KS som sparringspartner, fik hun en lønforhøjelse på mere end 10 procent plus en uges ekstra ferie. Her fortæller hun, hvordan hun gjorde og du får 4 gode råd til forberedelse af din egen lønsamtale.

”Det er et godt argument, at man har haft fokus på at gøre sig fortjent til mere i løn, meget bedre end at brokke sig over, at man får for lidt. Det var det, at jeg fik vendt min historie på den måde, der betød mest for, at forhandlingen gik så godt, at jeg fik en lønforhøjelse på + 10 procent og en ekstra uges ferie.”
Sådan siger et KS-medlem, efter at hun har været igennem et forløb med KS-konsulent Hans Frederik Linde, hvor de sammen forberedte hendes strategi, da hun skulle forhandle løn med sin chef.

” Da jeg blev ansat forhandlede jeg selv min løn. Og jeg var måske ikke så god til at sælge mig selv. Jeg var heller ikke medlem af en fagforening, og vidste meget lidt om lønforhandling, så jeg lagde mig lidt under, hvad jeg egentlig kunne tænke mig, for så var der plads til forbedring,” siger hun.

”Jeg fik meldt mig ind i KS og allerede efter tre måneders ansættelse havde jeg den første samtale med konsulent Hans Frederik Linde. Han var enig i, at jeg havde spillet lidt for billigt ud. Vi kiggede på statistikker og lønniveauer i forhold til min uddannelse, min erfaring og den branche jeg arbejder i og derefter forhandlede jeg løn igen med fokus på lønstatistikken og det gik rigtig godt. Jeg steg cirka 1000 kroner og fik en pensionsordning samt tilføjet den sjette ferieuge til min kontrakt.”

”Der står i min kontrakt, at jeg kan forhandle løn én gang årligt og da tiden var inde igen, kontaktede jeg Hans én gang mere. Han kunne huske mig og min historie om, at jeg arbejder i en lille virksomhed og at jeg ikke syntes jeg kunne spille så højt ud med løn som hvis det havde været en større virksomhed. Han var dygtig til at læse mig og til at få vendt historien om, at jeg underbød, da jeg blev ansat, til min fordel i den nye lønforhandling.”

Hans Frederik Linde: ”Medlemmet har haft hvad vi valgte at kalde en oplæringsperiode, hvor hun er blevet dygtigere og har arbejdet for at skabe resultater for virksomheden. Det er hun lykkedes med, og nu var tiden inde til, at hendes løn skulle flytte sig op på et nyt niveau. Det var hovedargumentet,” siger han.

”Én ting er de ’kedelige’ facts som uddannelse, branche og lønstatistik, noget andet er den personlige samtale som en lønforhandling også er. Hvad er min historie i virksomheden, hvem er den person jeg forhandler med og hvad betyder det for mine argumenter, ” siger medlemmet, som også kan mærke, at hele processen har gjort hende mere skarp på hvad hun er god til og de resultater hun skaber.
”Jeg er blevet yderligere bekræftet i og sikker på, at jeg gør det godt, og nu har jeg også fået anerkendelse i form af mere løn,” slutter hun.

4 gode råd fra Hans Frederik Linde om hvordan du forbereder dig til lønsamtalen ved at undersøge:
1. Hvad du har og skal præstere (socialt, arbejdsopgaver, personligt)
2. Hvilken betydning du har i virksomheden (socialt og økonomisk)
3. Hvad andre sammenlignelige medlemskollegaer tjener i løn og løngoder
4. Din arbejdsgivers personlighedstype(r) – giver dig indsigt i hvilke argumenter du skal anvende

Hvis du ønsker sparring til din næste lønsamtale så kan du booke en lønvejledning
Du kan altid starte med at se i vores guide ”27 tips til din lønforhandling”

Edit page