Færre private virksomheder prøver med en akademiker
Det ser ikke godt ud for de akademikere, der bliver ansat i virksomheder, som ikke tidligere har haft en akademiker ansat. Dels bliver der færre af dem, dels får de en markant lavere løn end akademikere i andre job.
Fra 2005 til 2016 blev der ansat 220.000 akademikere i nye job i den private sektor. Og nu har Tænketanken DEA undersøgt, hvordan akademikernes karriereveje ser ud, når de ansættes i virksomheder, der ikke tidligere har haft akademisk arbejdskraft.
Desværre et andelen af akademikere, der bliver ansat som den første i private virksomheder faldet fra 6 pct. i 2005 til 4 pct. i 2016.
Desuden får førstegangsakademikerne markant lavere løn. De tjener 10.000 kr. mindre om måneden i ansættelsesåret sammenlignet med akademikere, der arbejder sammen med andre højtuddannede.
Tidligere studier har ellers vist, at akademikerne er med til at øge værdien i de virksomheder, de bliver ansat i. Og ansættelsen af akademikere i private virksomheder, som ikke har akademikere ansat i forvejen, har da også længe været et vigtigt fokusområde i dansk uddannelses- og beskæftigelsespolitik. Ikke mindst siden Kvalitetsudvalget i 2014 konkluderede, at tre ud af fire af fremtidens universitetsuddannede i 2030 forventes at skulle ud at finde arbejde i den private sektor, hvis ikke der skal opstå store ubalancer på arbejdsmarkedet.
”Vi havde en forventning om, at første akademikere med tiden ville indhente lønefterslæbet, når virksomhederne indså deres høje produktivitet. Det viser sig imidlertid, at det kun gælder de første akademikere, der rejser videre til nye virksomheder i andre brancher,” siger Lukas Hidan, økonom i Tænketanken DEA.