13. juni 2017

Er stavefejl, der ikke medfører misforståelser, ligegyldige?

Forud for KS’ debat om dansk sprog på Folkemødet på lørdag kl. 11.30, har KS oprettet en meningsmåling på Facebook. Se her hvor mange der har deltaget, og hvad de mener om stavefejl. Vi glæder os til at se mange KS’ere til vores debat.

På Folkemødet i Allinge, der begynder i morgen og slutter på søndag, sætter KS det danske sprog til debat.

Derfor har vi forud for debatten kørt en meningsmåling i vores Facebook-gruppe, hvor vi spørger, hvad folk mener om stavefejl. Er de ligegyldige, hvis de ikke medfører misforståelser?

Det mener deltagerne i meningsmålingen bestemt ikke. Der er et overvældende flertal, som er uenige i spørgsmålet. Mens dette skrives, er der næsten 1000, der har deltaget i meningsmålingen og mere end 600 af dem er uenige.

Blandt de mange kommentarer, har vi sakset denne fra Johanne Mathiasen:
’Bær over med stavefejl, hvis de kommer fra private - den danske retskrivning er nu engang en svær en, og der er vigtigere ting i verden end at rette løs på hinandens stavefejl. Men virksomheder og institutioner - slå ned med hård og ubarmhjertig hånd, hvis de drysser stavefejl ud over deres tekster! De kan og bør hyre en korrekturlæser.’

Hvad mener du? Gå på Facebook, deltag i afstemningen og skriv din kommentar. Vi vil lade det hele indgå i folkemøde-debatten.

En del af kommentarerne handler om overskriften for debatten på Folkemødet: ’Gør vi sproget en bjørnetjenste når vi styre det?’ De fleste kan godt regne ud, at stavefejlene må være der med vilje. Men reaktionerne afspejler også, at stavefejl faktisk tager opmærksomhed.

Vi sætter spørgsmålet om, hvem der skal bestemme over det danske sprogs udvikling - dig og mig, eksperterne, de unge eller robotterne, til debat med et panel, der består af Michael Ejstrup, Forskningschef - Head of Research in Language på DMJX, Stefan Pal, COO hos Wizkids A/S, Nathalie Camilla Larsen, retoriker og Head of Digital hos Lead Agency og Per Lindegaard Hjorth, formand i KS og næstformand i Dansk Sprognævn. Ordstyrer er Helle Solvang, tidligere vært på Sproglaboratoriet på P1
Kom og vær med lørdag 17. juni kl. 11:30 i Akademikernes Hus, L5, tæt ved Kirkepladsen, Allinge, Bornholm. 

 Efter debatten byder vi på frokost til alle KS-medlemmer.
 Hvis du spiser med, så send en mail til lhv@kommunikationogsprog.dk.