2. oktober 2013

Er du sikker på, at din nye arbejdsgiver ved, hvad han vil?

En KS’er har netop lært det på den hårde måde: Hvis du vil skifte job, så gør alt, hvad du kan for at undersøge hvad jobbet kræver, hvad virksomheden forventer, hvordan virksomhedskulturen og ledelsen er, inden du siger dit gamle job op. Som nystartet medarbejder har man nemlig ikke meget beskyttelse og man kan fyres igen, uden særlige konsekvenser for virksomheden, også selvom fyringen er usaglig.

Juridisk konsulent Hans Frederik Linde, KS, blev for nylig ringet op af medlemmet. Hun havde efter seks år i en god, fast stilling, besluttet at skifte til en virksomhed, hun fandt spændende og et job, der lød interessant. Hun sagde det gamle job op og startede i det nye først på sommeren.
- Det viste sig hurtigt, at virksomhedskulturen ikke rigtigt var mig og der var også problemer i forhold til de arbejdsopgaver, virksomheden ville have løst og mine kompetencer, fortæller medlemmet, som er BA i marketing og spansk fra CBS.

Efter knap tre måneder blev medlemmet sagt op og stillingen slået op igen, nu med et helt andet indhold, end det job vores medlem søgte. Og så var det hun ringede til KS. For kan man det?

- Og ja, det kan virksomheden godt. Prøvetiden på tre måneder var ikke overstået, så der er 14 dages opsigelse og ikke noget at komme efter. En privatansat akademiker skal faktisk have være ansat mindst 12 måneder, før vi har mulighed for at føre en sag om usaglig afskedigelse. Sådan siger Funktionærloven og det betyder faktisk, at alle der bliver ansat i henhold til Funktionærloven - og det gør mange akademikere på det private arbejdsmarked - har hvad man kan kalde en ”mini”-prøvetid på tre måneder, men at der egentlig er en prøvetid på et helt år, hvor arbejdsgiveren kan opsige som det passer, blot med et lidt længere opsigelsesvarsel. Det stiger jo til tre måneder efter seks måneders ansættelse, forklarer Hans Frederik Linde.

Vi vil gerne have loven ændret
KS arbejder i øjeblikket sammen med de øvrige akademikerorganisationer for en ændring af Funktionærloven. Målet er blandt andet, at man som medarbejder skal have mulighed for at føre sag tidligere.
- Hvis opsigelsen er saglig, betyder det jo ikke noget, hvornår den sker. Det er kun, hvis opsigelsen er usaglig, vi gerne vil kunne gøre noget, siger Hans Frederik Linde.
- Vi mener, at det vil fremme mobiliteten på arbejdsmarkedet, fordi man vil være mindre betænkelig ved at skifte job. Og så mener vi også, det er en god ting, at det vil tvinge arbejdsgiverne til grundigt at overveje, hvad man skal bruge for en type medarbejder, siger han.

KS-medlemmet er en erfaring rigere:
- Det har godt nok været en dårlig oplevelse for mig, så jeg har været utroligt glad for støtten fra KS. Selvom der ikke var så meget at gøre, er det vigtigt med opbakning. Og jeg vil råde alle til virkelig at gå den nye arbejdsgiver på klingen, inden nogen siger deres job op. Spørg ind til, hvad jobbet reelt indebærer, hvilke kompetencer der skal bruges, hvad målene er, hvordan virksomhedskulturen er – er der for eksempel stor udskiftning på arbejdspladsen (det var der her) og hvordan er ledelsen, siger medlemmet.
Husk at du altid kan kontakte KS, inden du skriver kontrakt og siger det gamle job op.


Fakta:
Antallet af KS’ere, der bliver fyret inden for det første år stiger
Antallet af KS-sager om fyringer er steget inden for de senere år og det er antallet af fyringer inden for det første år også.
Herunder kan du se, hvor mange fyringssager, KS har behandlet i årene 2010 til dato og hvor mange af dem, der var fyringer inden for det første år:


2010: 6 ud af i alt 146 = 4,1 %
2011: 13 ud af i alt 162 = 8,02 %
2012: 28 ud af i alt 202 = 13,9 %
2013 (inkl. september): 16 ud af i alt 162 = 9,9 %