28. september 2016

Er du glad for dit arbejde? 5 spørgsmål du bør stille dig selv

Alle mennesker oplever gode og dårlige perioder, både privat og på deres arbejdsplads. Men det kan være svært for de fleste at vurdere, om de rent faktisk er glade for deres arbejde, og i hvor høj grad de bliver påvirket af deres opgaver og arbejdsmiljø. Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig her 5 spørgsmål du bør stille dig selv. De kan hjælpe dig til at vurdere din jobtilfredshed og arbejdsglæde.

Hvis du ser et mønster, og kan pege på hvorfor du ikke er tilfreds med dit arbejde, kan det være nemmere at tage en beslutning for at ændre det. Om det så er at tage hånd om problemerne eller at søge nye udfordringer.

1.    Glæder du dig til at komme på arbejde?
Det første og vigtigste spørgsmål at stille dig selv er, om du ser frem til hver arbejdsdag. Man kan selvfølgelig have gode eller dårlige dage, men hvis du hver dag ikke føler motivation eller interesse i at gå på arbejde og yde dit bedste, står du med et problem som skal behandles. Du bør derfor overveje hvilke ændringer der er sket fra dengang du startede i jobbet.

2.    Har du mulighed for faglig eller personlig udvikling i din stilling?
Det er vigtigt for de fleste at kunne se en progression i deres arbejde, og løbende kunne bruge og udvikle interesser og kompetencer. Hvis du føler du stagnerer i dit job, og at du ikke har mulighed for at udnytte dine kompetencer og evner, vil det ofte ikke være hverken karrierefremmende eller tilfredsstillende.

3.    Føler du dig som del af et fællesskab på arbejdet?
Det sociale fællesskab på en arbejdsplads er for nærmest alle mennesker meget vigtigt. Både personligt, for at man kan føle sig tryg og værdsat, men også fagligt, så man føler at ens holdninger og deltagelse bliver anerkendt af chef og kolleger. Hvis du ikke føler dig som en del af arbejdsfællesskabet, eller har en chef som hverken lytter eller anerkender din indsats, vil det nærmest altid påvirke arbejdsglæden. Typisk kan sådanne situationer bearbejdes, men ikke altid.

4.    Påvirker dit job dig udenfor dit arbejde på en negativ måde?
Manglende anerkendelse og arbejdsglæde vil ofte manifestere sig på måder, som kan følge dig udenfor dit arbejde. Har du svært ved at slappe af når du er hjemme? Bruger du mindre tid sammen med venner og familie? Mangler du overskud til hobbyer og fritidsinteresser, som tidligere har været en prioritet? Du skal ikke acceptere, at dårlige oplevelser i hverdagen ofte følger med dig hjem. For den type stress kan gå ud både over dig og din omgangskreds.

5.    Føler du generelt, at situationen på dit arbejde er blevet værre?
Måske du arbejder markant mere end tidligere, men får ikke hverken øget løn eller anerkendelse. Måske virksomheden er ude i problemer som omfattende omstrukturering, ny ledelse eller dårlig økonomi, og du føler dig utryg og utilfreds med din rolle. Du bør generelt være opmærksom på, hvis din arbejdsplads hurtigt eller langsomt ændrer sig til et sted, hvor du ikke længere er glad for at være med.

Foto: Colourbox