Er drømmejobbet lidt tåget?
Fra vi er ganske små, skal vi kunne sige, hvad vi gerne vil være, når vi bliver store. Og der er som sådan ikke noget galt med at gøre sig nogle tanker om, hvad man godt kan lide at lave, og hvad man er god til. Men hvad gør man, hvis man ikke har et drømmejob?
Hvis du ikke ved, hvad du vil lave, når du bliver stor, er du ikke den eneste. Der er rigtig mange nyuddannede, der kæmper med netop at finde ud af, hvad de gerne vil. Du er altså ikke den eneste, der ikke har et drømmejob. Her i KS taler vi med en del nyuddannede og også studerende, der gerne vil have hjælp til at afklare, hvad de gerne vil. Og det kan også være rigtig givtigt at arbejde med motivation, værdier og kompetencer for at blive klogere på, hvad man trives i. Det betyder dog ikke, at der ud af det blå opstår et drømmejob – og det behøver der heller ikke. For måske findes der flere potentielle drømmejob derude.
Drømmejobbet har den funktion, at det er med til at skabe retning i vores tilværelse, fordi vi har noget at arbejde henimod. Og det er rart for mennesker at have et mål og en retning. Og for dem der reelt har fundet det job, de tror, de allerhelst vil have, er det jo rigtig fint. Alle dem, der ikke har et skarp skåret fremtidsbillede af drømmejobbet, skal se det som en mulighed for at udforske og være nysgerrig.
Vores bedste råd er, at man bliver nødt til at prøve nogle ting af, før man ved, hvad man godt kan lide. Man finder ikke ud af det ved at sidde derhjemme og gruble. Det kan også være konstruktivt at tale med folk, der arbejder i forskellige funktioner, virksomheder og brancher og på den måde få et indtryk af, hvad der gør sig gældende de forskellige steder. Men det her med ikke at lade sig fastlåse i en idé, inden man overhovedet er kommet ud på arbejdsmarkedet, skaber nogle gode muligheder for at prøve job og jobfunktioner af og på den måde finde ud af, hvad man godt kunne tænke sig.
Desuden ser vi heller ikke drømmejobbet som noget statisk. For jo mere man erfarer og prøver, jo større chance er der for udvikling og skrift i præferencer og drømme. Drømmejobbet kan derfor ændre sig med tiden.
Jeg læste for nyligt en genial artikel i Zetland, der handlede om at det værste karriereråd man kunne give var ’Følg din lidenskab’. Det lægger sig op ad det med at stræbe mod drømmejobbet. Artiklen havde en masse gode pointer, men den jeg vil fremhæve, handler om, at man selv kan skabe lidenskab i jobbet. Og ikke omvendt, at man skal stræbe efter et job, som man på en eller anden måde ligger i forlængelse af en lidenskab, som man har. Mange oplever at de får et job, som de er glade for, men som de måske ikke forstiller sig, at de vil brænde for. Men efterfølgende kommer de til at gå mere og mere op i det og får på den måde den lidenskab, vi her i den vestlige verden alle søger i vores job.
Pointen her er: Prøv nogle ting af og læg mærke til, hvilke elementer, der skaber følelsen af flow, trivsel og glæde.
Tekst / Bitten Kjærgaard, konsulent i KS