Du kender flere, end du tror - 4 trin til at blive en god netværker

24. marts 2021

Har du brug for at for at få sat fut i netværket, men ved du ikke helt hvordan? Virker det uoverskueligt det der med at skulle netværke? At netværke er en uvurderlig erhvervskompetence, som du vil skulle bruge i mange situationer i dit arbejdsliv. Frygt ikke – her kommer 4 trin til at få dig i gang. 

En væsentlig pointe i forhold til at netværke er, at du kender flere, end du tror. Der er dele af dit netværk, der er mere aktivt end andet, men i bund og grund har du mange grene at tage fat i, når du først går i gang. 

Når du skal netværke, skal du bruge din fornemmelse for og din indsigt i, hvordan folk i netværket kender hinanden. På den måde kan du gå til de rette mennesker med den rette indgangsreplik. 

Det er os selv der er centrum i vores eget netværk, og derfor bør vi også tage udgangspunkt i, hvordan vi selv er om person og vores præferencer i forhold til at møde hinanden. 
Mange har en forestilling om, at man skal være på en bestemt måde, når man netværker. Gerne sådan lidt smart i en fart. Men faktisk er det ifølge Netværksakademiet, som har udgivet bogen ”DNA-networking – udnyt dit netværkspotentiale”, en misforståelse. Man kan sagtens være god til at netværke, selvom man hælder mod den introverte ende af barometret. Og networking kan være brugbart, både når du er jobsøgende, og når du er i job og skal skabe nye kontakter og samarbejdspartnere. 
Men hvad er det så lige, man rent faktisk skal gøre? Her kommer vores fire gode råd til at blive en bedre netværker:

1) Hav tydelige mål
Hvis du ikke helt selv ved, hvad du gerne vil, så er det heller ikke nemt for andre at forstå. Så hvad vil du? Hav et tydeligt mål, som du nemt kan formidle til andre. Er det klart og tydeligt, vil de nemmere huske dig, når det er relevant. Det kræver selvfølgelig, at du rent faktisk fortæller nogen om det. Jo flere, der kender til dit mål, des større mulighed er der for at få hjælp til at nå det. Der ligger også en utrolig drivkraft i at have et konkret og tydeligt mål. For så ved du, hvad du arbejder hen mod. Det kan for eksempel være at arbejde med SoMe i et pladeselskab, at være planner på et mediebureau eller at få en kommerciel samarbejdspartner inden for FMCG.

2) Vær nysgerrig
Spørg dig selv, hvilke personer, du har mest lyst til at tilbringe tid sammen med. Er det mennesker, der er nysgerrige på dig, der virker interesserede i at lære dig at kende, eller på at høre din mening?
Eller er det folk, der taler om sig selv og alt det, de kan?
De fleste vil nok svare ja til førstnævnte. Derfor: Når du nu befinder dig til nogle af de her netværksarrangementer, så hav først og fremmest fokus på at være nysgerrig på de andre. Udover at de får en behagelig oplevelse med dig, så får du også en masse viden, du kan bruge senere hen. Det betyder selvfølgelig ikke, at du intet skal byde ind med selv. 

3) Vær dig selv
Man er altså mere tiltalende, hvis man er autentisk. Man står også stærkere og virker mere tydelig. Stå ved dine styrker og brug dem. Stå også ved dine udfordringer og vær tydelig omkring dem, så virker du tillidsskabende. Folk der er mere introverte er ofte gode til at lytte og stille spørgsmål, og have nogle dybere samtaler med færre mennesker. Folk, der er mere ekstroverte, er gode til at tale – og gerne til/med mange på én gang, hvilket også er en styrke. Fokusområdet kan være at inkorporere træk fra den anden side. Så hvis du er introvert, skal du måske øve dig på også at fortælle noget om dig selv, og hvis du er ekstrovert, skal du øve dig på at lytte lidt mere. 

4) Giv noget til netværket
Hvis man kun tager, så virker netværket ikke. Men hvis alle giver, så får alle også noget. Hvordan kan man give noget til netværket? Det kan man på mange forskellige måder. Først og fremmest kan man jo hjælpe folk, hvis de spørger om hjælp. Tænk også over, hvem du har i dit eget netværk, og dermed hvem du kan formidle kontakt til, når nogen har brug for hjælp til at komme ind i en branche eller lignende. Man kan også give sin viden videre. Ser du en god artikel om de nyeste trends inden for influencer-marketing, så del den med dit netværk på Linkedin. Deltag også i debatten og kommenter på andres indlæg. Det kan også være, du er god til at skrive ansøgninger eller til tegnsætning, og her kan du også byde ind, hvis nogen har brug for det.

Netværk i KS
Du kan blive en del af KS’ faglige fællesskab via vores netværk. Her har du mulighed for at dele din passion eller interesse med andre medlemmer.

Netværk i KS er en afgrænset gruppe af KS medlemmer, der ønsker at mødes omkring et fælles emne. Netværkene er igangsat og drevet af medlemmerne selv, og henvender sig til de færdiguddannede medlemmer. Er du medlem af KS, kan du gratis deltage i vores netværk, som du kan læse mere om her.

Drømmer du om at starte dit eget netværk? Her kan du læse mere om, hvordan du starter dit eget netværk i KS.