5. januar 2022

Drømmer du om nyt job? Din huskeliste når du planlægger jobskifte

/files/assets/news/jobsogning-1-credits.jpg

Det går strålende for arbejdsmarkedet for kommunikation, sprog og marketing - og derfor er der mange medlemmer, der drømmer om at skifte job til en stilling som passer dem bedre. Men inden et jobskifte bør man gøre sig tanker om, hvad det er man gerne vil prioritere, og hvordan man sikrer sig, at det næste job er det rigtige. Det gør din læsning af jobannoncer mere kvalificeret, din ansøgning og jobsamtale mere fokuseret, og kan generelt give dig et klarere billede af dine egne prioriteringer.

1. Geografi – hvordan prioriterer du beliggenhed og transporttid?
Hvor mobil er du i forhold til drømmejobbet? Mange hænger fast i det område, hvor de har taget deres uddannelse og opbygget et netværk. Men overvej hvor etableret du er og i hvilket omfang det er nødvendigt for did at blive i lokalområdet. Har du børn og har du al din familie i den by hvor du arbejder? Er der mulighed for at skaffe sig et bedre netværk ved at flytte? Hvor meget rejsetid kan du klare tidsmæssigt osv.
At prioritere beliggenhed kan være en fordel og nogle gange en nødvendighed, hvis man gerne vil have en travl hverdag til at hænge sammen. Det kan være muligheder for at få hjælp til børnepasning eller lignende. Det kan være at du har gode muligheder for at trække på et lokalt fagligt eller personligt netværk. Overvej også hvor vigtigt det egentlig er at blive hvor duer. Nogle gange ligger det gode job i en anden egn af landet. Dér kan du måske finde netop de typer virksomheder eller stillinger, som lever op til dine andre krav og prioriteringer.

2. Branche og virksomhedstype – er der en bestemt branche du gerne vil videre indenfor, og/eller søger du først og fremmest job i store eller små virksomheder?
Hvor vigtig er det for dig at ende i en bestemt branche eller virksomhed? Vil du helst arbejde i det private eller i det offentlige, i en stor eller mindre virksomhed? Eller er du særligt interesseret i en bestemt sag og vil gerne sidde i eksempelvis en NGO, et ministerie eller et bureau?
Hvis du prioriterer en bestemt branche, vil du nemt kunne fremhæve din motivation og interesse for netop deres fagområde, og være del af et arbejdsmiljø som er med til at skabe værdi og arbejdsglæde. Hvis du har tidligere erfaring fra branchen, vil du også have en åbenlys fordel i forhold til andre kandidater. Hvis du er villig til at gå på kompromis med branchen, vil du typisk kunne finde arbejde med mulighed for at bruge dine kompetencer skarpere, da du har et langt større udvalg af potentielle arbejdspladser.

3. Faglighed – hvordan prioriterer du at arbejde med en bestemt type opgaver?
Hvor vigtigt er det for dig at sidde med arbejdsopgaver, som ligger tæt op ad din faglighed? Vil du gerne dedikere dig til at lave eksempelvis oversættelse, nyhedsbreve, skriftlig kommunikation, HR, sociale medier eller andet? Hvor meget tid vil du bruge på andet end dine kerneopgaver?
Hvis du prioriterer din faglighed, vil du både skabe en rød tråd i dit arbejdsliv og hurtigt kunne specialisere dig indenfor et bestemt område. Det vil på sigt også kunne gøre dig mere konkurrencedygtig indenfor præcis din uddannelse og faglighed. Hvis du på den anden side er åben overfor at arbejde fagligt på en anden måde, vil du måske kunne få foden indenfor i andre typer brancher og virksomheder. Du vil også kunne udforske nye og anderledes opgaver, og på den måde opnå en anden form for faglig udvikling.

4. Løn- og ansættelsesvilkår – hvordan prioriterer du din løn og arbejdsgoder?
Hvor vigtigt er det for dig at få en bestemt løn for dit arbejde? Har du særlige ønsker i forhold til ekstra fleksibilitet, ferie, eller andre typer goder i dit arbejde? Hvilke ønsker har du for fremtiden som dit job vil skulle finansiere?
Hvis du prioriterer lønnen, vil du have en række muligheder i dit privatliv, og du vil også opleve en højere anerkendelse for at blive belønnet for dit arbejde. Og så kan din løn som nyuddannet også være med til at forme din løn i resten af dit arbejdsliv. Det samme gælder for pension, ferie og andet. Hvis du på den anden side går på kompromis med lønnen, vil det betyde at du kan søge muligheder i andre brancher eller stillinger. Eller måske endda tage nogle større sats, som eksempelvis et arbejde som iværksætter, som ofte betyder en grad af økonomisk usikkerhed. 

5. Kolleger – hvor vigtig er løbende sparring?
Hvor vigtigt er det for dig at sidde med tætte kollegaer, som deler din faglighed? Hvor meget sparring har du brug for fra ledelse og kollegaer? Hvor vigtigt er det for dig ikke at sidde alene med dine arbejdsopgaver?
Hvis du prioriterer at have en stærk faglig kollegagruppe, vil du ofte kunne trække på dine kollegers erfaringer og løbende udveksle viden, hvilket kan være en god måde at udvikle sig fagligt. At have en leder med forståelse for ens faglighed kan også være godt for samarbejdsrelationen. Hvis du går på kompromis med krav til kollegaer, vil du dog ofte kunne varetage stillinger, hvor du sidder alene som ansvarlig for dine opgaver, hvilket også kan skabe en god faglig udvikling – og selvfølgelig åbne op for, at du kan varetage nye typer stillinger og muligheder.

Når du har overvejet de 5 kategorier, så prioriter dem indbyrdes og spørg dig selv:

  1. Hvad er det vigtigste for mig, og hvorfor det? Hvilket område vil jeg helst gå på kompromis med, og hvad vil det betyde for mine andre prioriteringer?

  2. Er der for meget der er vigtigt? Nogle gange kan man snævre sit jobsøgningsfelt for meget ind, hvis man har for skarpe krav på for mange områder. Hvis du har for mange prioriteringer, er der så mulighed for at pege på prioriterede områder, hvor du kunne være mere åben? Eksempelvis at lede efter nye brancher, søge lidt bredere geografisk, eller godtage en lavere løn, hvis du har råderummet til det?

  3. Har jeg for få prioriteringer? Modsat kan det faktisk også være en dårlig idé at være alt for bred i sin jobsøgning. Dine prioriteter er ikke alene med til at sikre din arbejdsglæde, de kan også hjælpe dig med at finde den ”rette hylde” hvor du er konkurrencedygtig. Hvis du har for få prioriteringer, kan du overveje at gennemgå de fire prioriteringsområder igen med et mere kritisk øje, hvor du lægger mere vægt på dine egne ønsker. Det kan fungere som en god ledetråd for din jobsøgning.

Edit page