18. maj 2016

Det første møde med arbejdslivet: 4 svar du kan bruge til noget

Nyuddannet, eller tæt på at være det?  Vi giver svar på 4 typiske spørgsmål som mange har i deres første møde med arbejdslivet.

Der er mange nye ting at tage stilling til, når man som dimittend skal i gang med sin jobsøgningsproces. Og mange spørgsmål, man ofte vil stille sig selv. Kommunikation og Sprog vil gerne hjælpe, og derfor giver vores karriereafdeling her svarene på 4 af de mest almindelige spørgsmål, som mange har i deres første møde med arbejdslivet.

1. Jeg har svært ved at finde job. Skal jeg skynde mig ud i en praktik eller løntilskud?
Der er mange humanister på arbejdsmarkedet, og der kan derfor være hårdt konkurrence om stillingerne. Og hvis man konstant er i konkurrence med 150 andre om én stilling, kan man selv som meget kompetent risikere et længere ledighedsforløb. Mange kan derfor være fristet til at tage en praktikplads eller et løntilskud allerede tidligt i deres ledighedsperiode. Og der er mange gode grunde til at tage en praktik eller løntilskud, hvis chancen er der. De kan nemlig både være fagligt opkvalificerende, motiverende, netværksopbyggende, og relevante til at finde en fuldtidsstilling.
Inden du siger ja til en praktik eller løntilskudsstilling, bør du dog gøre det klart over for både dig selv og din arbejdsgiver, HVORFOR du har taget stillingen. Er dit ønske at få et job efterfølgende i samme virksomhed? Har du en arbejdsopgave eller kompetence, som du ønsker at udvikle? Hvad er dit næste skridt? Så sikrer du også, at stillingen bliver springbræt i retning af drømmejobbet og ikke en sovepude, hvor du ender med at spilde din tid.
Så kort fortalt: Tag gerne imod tilbud om løntilskud eller praktik, hvis du kan se det som kompetenceudviklende og/eller som en del af din videre jobsøgningsproces.

2. Jeg får flere jobtilbud, men jeg brænder ikke for nogen af dem. Hvad gør jeg?
Det er vigtigt at understrege, at det er meget få nyuddannede der får drømmejobbet direkte fra studiet. Man er som dimittend ofte nødt til at gå på kompromis med noget for at lande jobbet: Måske det ikke er præcis de arbejdsopgaver man drømmer om, måske er det i en anden type organisation eller afdeling end man håbede, måske er lønnen ikke som man kunne ønske sig, eller måske vil det kræve længere pendlen end man havde håbet.
Den bedste anbefaling er at vælge det job som du mener giver dig de bedste muligheder for på sigt at få drømmejobbet. Hvilket job opkvalificerer dig bedst muligt? Hvor sidder du tættest på dine arbejdsopgaver? Hvis du om 5 år skal sidde i dit drømmejob, hvilket job får dig så tættest på det?
Forvent derfor ikke, at dit første job skal være perfekt. Men vælg gerne det der motiverer dig, og giver dig den bedste og mest relevante faglige ballast.

3. Jeg er startet i et nyt job, men det går dårligt. Forholdende på jobbet gør, at jeg har lyst til at sige op. Skal jeg det?
Dit velvære og jobtilfredshed bør altid være det vigtigste, og du skal aldrig blive i et job, som i længere tid gør dig stresset, deprimeret eller på andre måder påvirker dit privatliv negativt. Og det er selvfølgelig rigtig ærgerligt at gå ned på sit første job, som jo burde være en positiv oplevelse.
At starte i en fuldtidsstilling vil dog være en overvældende og stressende oplevelse for næsten alle: Man skal pludselig bruge størstedelen af sin tid i en anden kontekst og med helt nye mennesker, og det kan være hårdt og forvirrende at skulle omlægge sit liv og sine rutiner. Så man bør ikke give op det første øjeblik, man føler sig udfordret i sit arbejdsliv.
Det første og vigtigste du bør gøre er derfor at finde ud af, præcis hvad problemet er. Virker jobbet overvældende, er der noget galt med fordelingen af dine arbejdsopgaver, eller er der problemer med chefen eller kollegerne? I nogle tilfælde kan situationen løses: Du kan tage en snak med din chef eller arbejdsmiljørepræsentant, eller med en karrierekonsulent i KS, og afklare om det er problemer der kan løses eller arbejdes med. I andre tilfælde kan det være den rigtige beslutning at trække stikket og sige op – men det skal være af de rigtige årsager.
Start med en dyb indånding, og tag ikke nogen pludselige beslutninger. Ikke mindst så du kan vælge det rigtige job næste gang.

4. Jeg er forvirret i min jobsøgning, og synes det er enormt svært at finde den type stillinger jeg gerne vil have. Hvordan bliver jeg klogere på min branche?
For mange kan det være svært at finde de spændende virksomheder, jobs med de opgaver man gerne vil have, eller bare generel viden om at komme ind i bestemte brancher eller virksomheder.
Vores bedste anbefaling til nyuddannede er: Fokuser på vidensindsamling først, og jobsøgning bagefter. Og lav dit forarbejde. Led i dit netværk efter alle, der kunne have viden der kunne hjælpe din jobsøgning: Tidligere chefer og kolleger fra studiejobs og praktikker, medstuderende der er kommet i arbejde, undervisere, ledere i interessante virksomheder. Og tag dialogen. Erfaring siger, at de fleste er glade for at dele ud af deres viden og erfaringer, så lad ikke generthed holde dig tilbage.
Det er helt normalt at mangle viden som nyuddannet. Og hvis du tager dig god tid til at skaffe den viden, vil det have en positiv og tydelig effekt på hele din jobsøgning.