14. juni 2016

Det første job er det sværeste job

I en ny bog: Fra studie til arbejdsliv sætter 14 nyuddannede akademikere ord på de oplevelser og følelser, de havde på deres første arbejdsplads.

Som nyuddannet er man klar til at redde verden. Men virkeligheden er ofte en helt anden: Det første job er slet ikke fyldt med meningsfulde udfordringer, men langt oftere med kedelige rutineopgaver – og chefen forstår ikke at udnytte ens potentiale. Hvor blev drømmene og gå-på-modet af?

Sådan oplever mange det at komme ud i deres første job. I en ny bog: Fra studie til arbejdsliv sætter en række nyuddannede akademikere ord på de oplevelser og følelser, de havde på deres første arbejdsplads.

Nogle gange er den nyansattes forventninger for høje, andre gange er det arbejdspladserne, der glemmer at tage ordentlig hånd om den nye medarbejder. De 14 akademikere fortæller hudløst ærligt om den langvarige proces, det er at finde sig til rette på arbejdsmarkedet og skabe sig en ny identitet med et arbejdsliv, man er glad for. Og om hvordan drømmejobbet ikke nødvendigvis er noget man finder, men kan være noget, man skaber.

Det gælder uanset, om man er humanist, kommunikatør, djøf’er, ingeniør eller noget helt fjerde.
Bogen er en håndsrækning til nyuddannede, der er på vej ud på arbejdsmarkedet eller lige er begyndt i deres første job, og stiller sig selv spørgsmål som: Hvor bliver min faglighed af? Hvad var meningen med min uddannelse? Gør jeg det godt nok? Og er der virkelig sådan nogle idioter herude?

Også HR-personale og chefer i både private og offentlige virksomheder kan læse med og få nyttig viden om, hvad deres nyuddannede medarbejdere egentlig håber, føler og tænker. Forhåbentlig kan bogen anspore til nye tiltag og forretningsgange.

Fra studie til arbejdsliv: F*** er der sådan nogle idioter herude!
Frydenlund
Af Line Palle Andersen og Helle Bach Riis
159 sider
229 kr.
Udkommer: 18. juni 2016