10. juni 2015

Den politiske tale skal ramme hjertet

En god politisk tale skal ikke kun overbevise fornuften men tale til følelserne. Og den gode fortælling er central, hvis et budskab skal formå at nå hjertet og ikke kun hjernen. 

Jon Favreaus hemmelighed er enkel.
- Vær ærlig og inspirerende, lyder det simple budskab fra den kun 34-årig Favreau.

Hans taler for Obama gjorde ham verdensberømt som det purunge retoriske geni, der kunne læse præsidentens tanker – og omsætte de politiske budskaber til gribende og medrivende taler. Og han peger på det tætte arbejdsforhold til sin chef som en af grundene til sin succes.
- Man skal kende, den man skriver for. Man skal forstå både budskabet og mennesket. Da jeg første gang hørte Obama tale, vidste jeg, at han var alt, der manglede i politik, fortæller han.

For ham er det ikke gode argumenter, der gør en politisk tale overbevisende, men den gode fortælling. Historien, narrativet og visionen.
- Man skal turde at lade være med kun at tænke i soundbites, taglines og fakta. Der skal være et budskab og en holdning bag ordene. En god politisk tale indeholder ikke bare information, men inspirerer og giver håb for fremtiden.

Og så skal man lade være med at gøre det for indviklet. Sætningerne skal være korte, forklarer Favreau.
En anden central pointe for ham er at skrive i et sprog, som alle kan forstå.
- Alle brancher har et fagsprog og en jargon, som er indforstået. Det gælder også politikere, og det skal man rydde ud i og helst undgå. Det er vigtigt, at skrive som et normalt menneske taler.


Favreaus råd til en god tale:
1. Tal til hjertet
2. Vær ærlig
3. Forstå den person, du skriver for
4. Skriv, som et almindeligt menneske taler
5. Forstil dig en konkret person, du skriver talen til.
6. Husk den gode historie
7. Brug humor

Artiklen er skrevet af Mette Rolan Kjærsgaard, ekstern lektor, RUC, forfatter & freelancejournalist.