23. september 2015

5 vigtige spørgsmål du bør stille dig selv, inden du kan finde drømmejobbet

Har du svært ved at beslutte dig for, hvor du vil hen karrieremæssigt?
Du har formentlig mange forskellige kompetencer i din faglige værktøjskasse, men er måske ikke sikker på hvordan du gerne vil bruge dem, eller hvor.
Kommunikation og Sprogs karriereafdeling vil her give dig en håndfuld spørgsmål, du kan stille dig selv, så du kan blive mere klar på hvilken retning du bør gå for at finde drømmejobbet.

1. Hvad er en drømmestilling for dig? I hvilken virksomhed, med hvilken titel, med hvilke samarbejder, med hvilke opgaver? Man behøver ikke have en fuldendt idé om drømmejobbet, men det er vigtige tanker at gøre sig for at forstå hvad det er du selv lægger vægt på. Det vil være et øjebliksbillede, og det vil udfordre dine forestillinger og gøre plads til udvikling. Overvej så mange detaljer som muligt, og spørg dig selv hvorfor det er det er det du ønsker.

2. Hvilke konkrete opgaver brænder du for? Ofte vil ens idé om drømmejobbet være på et mere generelt plan – man vil gerne sidde i en bestemt type virksomhed/branche, eller med en bestemt jobtitel. Men man glemmer i den forbindelse at det vigtigste typisk er opgaverne; hvad man laver dag til dag, hvad der er ens kernefaglighed. Spørg dig selv hvilke opgaver i hverdagen du synes er mest interessante, og hvordan de er del af den faglighed du ønsker at bringe ind i stillingen.

3. Hvad ville du ønske du var klogere på eller bedre til? Prøv at evaluere på dine tidligere ansættelser og uddannelsesforløb, og spørg dig selv hvilke kompetencer du synes du har savnet. Var der opgaver som var særligt spændende, ting du gerne vil udvikle på, eller en ny faglighed du gerne vil bruge fremadrettet i din karriere?

4. Er dit karriereprojekt realistisk, og hvad er det vigtigste for dig? Drømmejobbet kan ligge meget langt væk, hvis det drejer sig om en snæver branche, en nichefaglighed, eller en stilling i en virksomhed med meget høje krav. Så kan det være en god idé at spørge sig selv hvad der er det vigtigste. Er det vigtigst for dig at være i den rigtige virksomhed, selv om det betyder at du vil sidde med opgaver der er langt væk fra din faglighed? Er det vigtigst for dig at blive i dit nærområde, eller er du parat til at flytte for at finde drømmejobbet?

5. Hvad er din plan for at nå derhen, hvor du gerne vil? Når du har defineret dine mål og er blevet mere klar på hvilken retning du gerne vil i, så spørg dig selv hvordan du mener det er realistisk at nå de mål. Måske du mangler relevant erfaring for at løse dine opgaver, og så skal søge i retning af stillinger hvor du kan få de erfaringer. Eller måske findes din drømmestilling slet ikke, og du skal ud og finde en interesseret virksomhed hvor du selv kan skabe den. Læg en plan for din vej til drømmejobbet, og reflekter over den løbende.