29. august 2018

4 råd: Sådan kommer du godt tilbage fra ferie

/files/assets/news/solbriller.jpg

Kan du huske, hvordan det var at holde ferie? Eller er du allerede så meget tilbage på jobbet, at det næsten føles som om du slet ikke har haft ferie? Det overskud, man samler i ferien, kan hurtigt forsvinde, når man kommer tilbage på job. Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver dig her 4 tips til, hvordan du bedst får en god tilbagevenden fra en længere tur væk fra kontoret.

De fleste kender det. Man har været på ferie og væk fra kontoret et stykke tid, og i tiden efter, man kommer tilbage føles det næsten som om arbejdet kræver mere overskud end før ferien. Her får du 4 tips til, hvordan du bedst kommer igennem den første tid efter ferien.

1. Planlæg så meget du kan
Det første skridt starter før du overhovedet er kommet afsted, nemlig med at planlægge hvad der skal ske mens du er væk. Meget stress efter en ferie handler i virkeligheden om, at man ikke har taget en ordentlig snak med sine kollegaer eller team om, hvad der skulle ske mens man var væk. Lav en konkret og lavpraktisk plan om, hvad der skal ske op til og under din ferie: Hvad kan du nå at lave af opgaver inden du skal af sted, og hvad kan du ikke? Hvad skal laves med det samme, og hvad kan vente? Hvilke dage før eller efter ferien kan du lægge ekstra timer, hvis det bliver nødvendigt? Hvilke opgaver er det vigtigst bliver lavet, mens du er væk? Hvis du er væk på skæve tidspunkter, og ikke kommer tilbage midt i en ferieperiode, er det endnu mere vigtigt.
Hvis man planlægger ordentligt, gør man både sig selv og sine kollegaer en tjeneste. Ens kollegaer kan bedre strukturere deres hverdag, når de ved præcis hvad der forventes at de laver. Og man kan undgå skyldfølelse eller tvivlsspørgsmål, fordi man er sikker på at opgaverne nok skal blive løst.

2. Stress af mens du er på ferie
Meget af den stress, man kan opleve efter en ferie, kan paradoksalt nok starte mens man er afsted. At være afsted på ferie handler ikke bare om ikke at arbejde, det handler om ikke at fokusere på arbejde. Og hvis man checker sin arbejdsmail hver dag inden man går i seng, eller begynder at gruble over hvordan man skal løse fremtidige arbejdsopgaver eller udfordringer, kan det hurtigt fylde meget i ens hoved. Det kan også være et problem, hvis man forventer at et par ugers ferie kan fjerne alt stress man har i kroppen – det er et afbræk, ikke et mirakelmiddel.
Hvis man gerne vil komme godt tilbage fra en ferie, er en vigtig anbefaling derfor: Sørg for at koble af, og sørg for at være realistisk. I stedet for at checke arbejdsmailen, skal man forberede sig, så det ikke er nødvendigt. I stedet for at fokusere på fremtiden, så fokuser på nutiden med det fokus, at du er på ferie for at få et afbræk og tid til dig selv, dine venner og/eller din familie.

3. Tag din opstart med ro
Man kan godt have lyst til at møde ind efter en ferie, og springe direkte ind på lange arbejdsdage og de største og tungeste opgaver. Men det er sjældent en god idé. Man kommer ikke til at være på sit mest produktive lige efter en ferie, hvor man er røget ud af sine rutiner. Særligt hvis man tager direkte fra ferien og ind på kontoret.
Så vidt det nu er muligt, så giv dig selv lov til en stille opstart: Check din email, dan dig et overblik, lav en to-do liste, snak med dine kollegaer om din ferie, og giv dig selv plads til at falde tilbage i rytmen. Bloker eventuelt den første formiddag i din kalender allerede inden du tager på ferie, så den ikke i mellemtiden fyldes af møder og aftaler. Så kan du tage de første par dage i dit eget tempo.

4. Brug det som en mulighed for at se på tingene med nye øjne
Nogle gange kan et nyt perspektiv gøre en kæmpe forskel, og derfor bør man tage alle knæk i hverdagen som en mulighed for at vende tilbage og se på opgaver med friske øjne. Udnyt at du er ude af rutinen til at tage et nyt kig på opgaver eller projekter som tidligere har virket uoverskuelige eller frustrerende, og brug det som en chance til at starte forfra og se på opgaven igen med nogle nye øjne. På den måde kan en ferie vendes til noget fagligt positivt.