7. juni 2017

4 gode råd – sådan får du succes i dit første job

Dit første job er ikke bare vigtigt for din karriere og videre vej på arbejdsmarkedet, men også vigtigt for din forståelse af arbejdslivet og din tilgang til hverdagen på en arbejdsplads. Kommunikation og Sprogs karriereafdeling giver der her 4 gode råd til, hvordan du bedst får faglig og personlig succes i dit første job som nyuddannet.

1. Tag ansvar og sæt mål
Der er rigtig mange nye ting i hverdagen på en arbejdsplads, og som nyansat vil du dagligt bliver konfronteret med nye problematikker, opgaver eller kunder, som du måske ikke føler dig helt klar til at gribe an. Men det er en vigtig del af læringsprocessen at blive udfordret. Vær ikke bange for at gribe en opgave, tage ansvar for den, og lægge dine egne planer for din tid. Men sørg også for at bruge din chef og kolleger, hvis du har brug for viden eller sparring.

2. Vær forberedt på at tabe nogle kampe, og drop undskyldningerne
Du vil i løbet af hele dit arbejdsliv opleve, at der er opgaver som du ikke får løst tilfredsstillende eller til tiden. Og særlig som ny på arbejdsmarkedet vil du opleve, at der vil være opgaver eller samarbejder som fejler. Men husk at alle læreprocesser typisk starter med en fejltagelse, og at det er okay at træde forkert, så længe man er opmærksom på det. Vær ærlig omkring dine fejl, og prøv ikke at skjule dem, men sørg i stedet for at lære af dem.

3. Vær fleksibel, og forstå de krav der stilles til dig
Som nyansat vil du ofte sidde med en bred portefølje af opgaver i en periode frem til at I finder ud af præcis hvad din rolle bliver på arbejdspladsen. Du kan derfor i din første tid opleve, at du vil blive sat til mange forskellige opgaver, eller at din chef har andre forventninger til stillingen end dig. Sørg for at være fleksibel, stil spørgsmål, og lav en løbende forventningsafstemning med din chef om dine opgaver og prioriteringer. Det sikrer at du forstår relevansen af de ting du sidder med, men også at du på sigt kan komme til at sidde med de opgaver, du synes er mest spændende.

4. Brug dine kolleger, fagligt og socialt
At opnå succes på sin arbejdsplads handler ikke bare om at skabe faglige resultater, men også om at indgå i det kollegiale og faglige fællesskab. Brug den første tid på at lære dine kolleger at kende, og dan dig et overblik over arbejdsfordelingen. Det skaber et positivt signal, at du hurtigt selv tager aktivt del i samarbejdet på arbejdspladsen. Sørg samtidig for at have en positiv attitude, og deltag i så mange sociale aktiviteter som muligt – det hjælper både på samarbejdet og humøret.