5. november 2019

2.312 KS’ere gav svar om deres løn

/files/assets/news/lon-credits.jpg

 Heldigvis valgte mere end en tredjedel af medlemmerne at svare på årets spørgeskema. ”Ledere responderer ofte positivt på fakta og tal, der står sort på hvidt. Så lønstatistikken er et fantastisk argument og redskab. Jeg har benyttet KS' lønstatistik i min årlige lønforhandling de seneste fire år”, siger Ditte Mandrup, som var en af de 4 vindere af et Supergavekort.

I slutningen af september sendte KS det årlige lønspørgeskema ud til 6.289 KS-medlemmer. Da vi kom til deadline sidst i oktober havde 2.312, svarende til 36,8%, svaret.
Vi har trukket 4 vindere af Supergavekort på hver 1.000 kroner.
I øjeblikket arbejder vi med resultaterne. Lønberegneren vil være opdateret i løbet af december og LØNmagasinet, som kan downloades som PDF fra hjemmesiden, vil være klar i løbet af januar. Det annoncerer vi i nyhedsbrevet og i Kommagasinet.dk.

Blandt vinderne var Ditte Mandrup og Jesper Pedersen og vi har spurgt dem, hvad de bruger lønstatistikken til.

Ditte Mandrup har benyttet KS' lønstatistik i sin årlige lønforhandling de seneste fire år.
”Den har hjulpet mig til at få et overblik over, hvad andre med min uddannelse, uddannelsesår, stilling og anciennitet får i løn i forskellige typer brancher og inden for det offentlige og private. Det fede er, at man kan skrue på så mange parametre, at jeg udregne ret præcist, hvad der er realistisk for mig i netop min situation. I praksis har jeg medbragt en udskrift af min 'personlige' udregning til lønsamtalen og selvfølgelig gået efter at lande i den øverste fjerdedel af skalaen - og det har virket. Ledere responderer ofte positivt på fakta og tal, der står sort på hvidt. Så lønstatistikken er et fantastisk argument og redskab,” forklarer hun.

Dittes erfaring er, at det særligt som nyuddannet kan det være svært at gennemskue, hvad der er et realistisk lønleje, og senere hen er det nærmere interessant at se på, hvor meget man egentlig kan stige i løn - særligt også hvis man eksempelvis skifter branche.

”Det er vigtigt at svare på KS' lønstatistik, fordi viden er magt og videndeling er midlet til den magt, vi har gavn af i en forhandlingssituation. Personligt har jeg haft så meget glæde af statistikken, at jeg føler mig forpligtet til at give noget tilbage til den næste forvirrede nyuddannede eller til en, der står overfor en forfremmelse eller et jobskifte.”

Ditte Mandrup mener, at vi har et ansvar for at sikre et ordentligt lønniveau i vores branche, der måske traditionelt ligger i den bløde ende sammenlignet med vores studiekammerater på BSS, CBS og så videre:
 
”Vi ved endvidere, at kvinder fortsat tjener en lavere hyre end deres mandlige modstykker, så i en kvindedomineret branche er det også vigtigt, at vi har fokus på at blive bedre til at kræve de knaster, vi er værd. Og det kan vi hjælpe hinanden til ved at besvare KS' lønstatistik og gøre andre klogere på, hvad de rent faktisk kan forhandle sig til.”

Jesper Pedersen har tidligere rådført sig med KS' lønstatistik i forbindelse med sin egen løn. Til næste år regner han med at snakke med sin leder om en mulig lønforhøjelse, og her vil lønstatistikken kunne hjælpe ham på vej.

”Jeg valgte at svare på jeres spørgeskema om lønstatistik, da jeg mener det er vigtigt for Danmarks kommunikations- og sprogansatte at kunne danne sig en idé om hvilket løntrin andre med lignende uddannelse og opgaver er på - og dermed muligvis danne basis for en fremtidig lønforhandling,” forklarer han.

Edit page