11. december 2017

10 lette lege til julefrokosten

/files/assets/news/julle-med-navn.jpg

December er over os, og det betyder, at julefrokostsæsonen for alvor er startet. Men kniber det lidt med at komme i festhumør, når eksaminerne kommer nærmere, og de store opgaver snart skal afleveres? Så kommer her 10 sjove og nemme lege til at få alle julefrokostgæster i feststemning; hvad end det er studiekammeraterne, kollegaerne, familien eller vennerne.

1. Klassikeren

Den helt store klassiker, når det kommer til lege i juletiden, er jo pakkespillet. Hvis nogen har glemt reglerne, så kommer de her (i hvert fald de regler jeg plejer at spille med):

Først og fremmest har alle taget en gave med, som de har pakket ind. Det er typisk noget fra Tiger eller et eller andet, man lige havde til at ligge derhjemme. Man kan også lave reglen, at man skal kunne tage det på og så aftale, at alle beklædningsgenstandene skal bæres resten af aftenen.

Første runde går i gang ved at man sender en terning rundt i et terningebæger og skiftes til at slå en gang. Er man mange, kan man have flere terninger. Når man slår en seks’er, tager man en pakke fra bunken. Når der ikke er flere pakker i bunken, er første runde slut. Her er der typisk nogle, der sidder med mange pakker, mens andre ingen har fået. Men det kan anden runde hurtigt lave om på.

En person i selskabet sætter et ur, uden at resten af selskabet ved, hvor længe, der skal spilles. Så kører terningerne igen, men denne gang må man tage pakker fra hinanden. Det bliver man ved med, til uret ringer, og så må man åbne!

2. Julequizzen
Det er altid sjovt at lave en quiz, og til julefrokosten kunne temaet jo sagtens være den gode gamle jul. Spørgsmålene kan omhandle julekalendere gennem årene, juletraditioner i forskellige lande, julesange, og hvad end Google ellers har i gemmerne, når man søger på jul. Quiz er altid sjovt, hvis man laver hold — så kommer folk også i snak med hinanden. Man kan jo give vinderholdet en flaske snaps eller nogle julesild.

3. Sedlen under tallerkenen
Den næste selskabsleg i rækken kan gå hen og blive rigtig underholdende. Her lægges en seddel under hver tallerken med noget, vedkommende skal gøre i løbet af aftenen. Alt efter hvem der er med til festen, kan man skrive, hvad man finder passende. Det kan være, at en person skal skåle hver time, en anden holde tale og en tredje sørge for, at glassene er fyldt. Kun fantasien sætter grænser.

4. Rundesangen
Der er ikke noget som en god gammeldags fællessang til en julefrokost. Specielt ikke når de første snaps er blevet hældt ned. I denne udgave kan man dele linjerne i sangen op, så det er forskellige gæster, der synger hver linje. Måske mændene synger en linje, så kvinderne, herefter alle dem med rødt hår og så videre. Selvfølgelig kunne man vælge en julesang til formålet. Og hvad angår kategorierne, så er det igen kun fantasien, der sætter grænser.

5. Hit med julesangen
Lidt i tråd med rundesangen, er ’hit med sangen’ også altid et hit (høhø). I juleudgave kan det kun blive rigtig godt! Legen går ud på (hvis du ikke husker programmet med Amin Jensen), at man deles op i hold og så får et ord fra en sang ad gangen på en tavle, hvorefter det hurtigste hold til at række hånden op eller sige en lyd, må forsøge at gætte sangen ved at synge den. Er det rigtigt, får de point, er det forkert, må et andet hold få endnu et ord. På den måde kommer der både lidt konkurrence til festen, og man får sunget julesange.

6. Grib mikrofonen
Vi bliver ved julesangene, for der er flere lege, der centrerer sig om lige netop dem. I leg nummer 6 gælder det om at gætte en julesang, som en anden i selskabet skal nynne. Men personen skal nynne med et lydtæt headset på og kan altså ikke høre sig selv. Det kommer der ofte nogle rigtig sjove lyde ud af, og det er faktisk ikke altid så let at gætte sangen.

7. ”Hvem er… julemanden?”
Måske du har gættet det ud fra næste overskrift. Legen er Jeopardy! Her får man givet et svar på et spørgsmål og skal så gætte spørgsmålet. I Jeopardy er der typisk forskellige kategorier, og her kunne en jo være jul. I kan også lave en Facebook-kategori, hvor det går ud på at gætte, hvem der har skrevet tidligere opslag på Facebook eller liket forskellige sider.

8. Stativ, stakit, stafet
Hvad med en julestafet? Her kan man lave forskellige discipliner, som holdene skal igennem. Det kunne være ’sæt hatten på nissen’, spis en masse pebernødder, bind en blyant rundt om maven og ram flasken, og hvad man ellers kan komme på. Så kommer selskabet op og får rørt sig lidt, og der kommer ofte gode grin ud af de forskellige discipliner. Her kan man typisk hente inspiration fra folkeskolens mange løb eller spørge sine forældre; de har sikkert leget en del selskabslege i deres levetid.

9. Magretheskål
Endnu en klassiker. I Magretheskålen lægger alle i selskabet tre navne på personer eller figurer, som alle i selskabet formodes at kende (reglen er typisk, at mindst tre personer skal kende navnet). Man deler selskabet op i hold, der skiftes til at gætte navnene. En på holdet skal få de andre holdkammerater til at gætte navnet på sedlen uden at sige det højt. Man sætter et ur på 30 sekunder eller 1 minut — alt efter hvad man synes, og når tiden er gået, er det næste holds tur. I første runde må man tale alt det, man vil (uden at nævne navnet selvfølgelig), og man stopper, når der ikke er flere sedler i skålen. Så tæller man de forskellige holds point og lægger alle navnene tilbage i skålen. I anden runde bruger man altså de samme navne, men må nu kun sige ét ord, som holdet så skal gætte navnet på sedlen ud fra. I sidste runde må man ingenting sige, men til gengæld må man mime navnene.

10. Brylluppet
Den sidste leg kræver lidt mere forberedelse og er sjovest, hvis alle er med til at lege. Her får alle gæster en rolle, som de skal spille i løbet af aftenen. Ideen er, at man leger, at det er et bryllup, så en er brud, en er gom, en brudens far og så videre. Man kan også tildele de forskellige roller forskellige ting, de skal gøre i løbet af aftenen — for eksempel holde tale eller forsøge at stoppe brylluppet. Der er nogle gange kommet nogle rigtig sjove fester ud af denne leg, men det er bedst, hvis det ikke står på alt for længe. Man kan jo sige, at brylluppet slutter efter maden.

Mange af de her lege kan også bruges til nytår, hvis man dropper juleelementet. Rigtig god fornøjelse og god december!

Anja Skov Marcussen, Studentermedhjælper i Kommunikation og Sprog