Sådan forbereder du dig på en test

Når det kommer til personlighedstests, bør du typisk bare sætte dig ned og svare ærligt og intuitivt. Du vinder ikke noget ved at prøve at lyve dig til de resultater, du tror arbejdsgiver er mest interesseret i. Formålet med personlighedstests er ikke at give et endegyldigt svar på, om du er den rigtige til stillingen. Det er at give arbejdsgiver et bedre billede af dig, så de kan stille de rigtige spørgsmål til en samtale. Hvis du er ærlig, har du mulighed for at lære noget om dig selv gennem testen, og om hvordan du bedst kommer til at passe i virksomheden. Du undgår samtidig at give for konservative eller modstridende svar, hvilket vil være tydeligt når testen sammenfatter dine resultater. 
Dermed ikke sagt, at du bør svare noget som ligger helt skævt i forhold til stillingen eller virksomhedens værdier: Hvis det er en lederstilling, bør du selvfølgelig ikke signalere manglende overskud eller samarbejdsevner. Besvar spørgsmålene ud fra din professionelle persona, og med perspektivet at du selvfølgelig er den rigtige kandidat til stillingen. Det er også positivt, hvis du til gennemgangen af din profil aktivt forholder dig til resultaterne. Giv udtryk for din egen oplevelse af testen, beskriv hvordan du selv har tolket de svar du har givet, og kommenter aktivt på din tilbagemelding og på hvilke områder du kan spejle dig i testen og profilen. Så signalerer du både overskud og interesse.  

Til en case test/case interview er den vigtigste anbefaling at være reflekteret. Arbejdsgiver er sjældent interesseret i dit produkt, men meget interesseret i tankerne du gjorde dig undervejs: Hvorfor valgte du den overskrift og ikke en anden? Hvorfor valgte du den historie? Hvorfor passer din løsning på præcis deres virksomhed/kunder/branche? Hvilke metoder har du brugt, og hvorfor? Brug din research så meget du kan, og aktiver alt erfaring du har fra uddannelse og arbejdsliv for at støtte op om dine konklusioner. Hvis du forbereder dig hjemmefra, så lav også gerne handouts eller andet som kan give et indblik i din arbejdsproces.  

Når det kommer til intelligenstest/færdighedstest, er det bedste du kan gøre at være forberedt, veludhvilet, og klar med papir og blyant. Og så bruge den tid du har, i stedet for at skynde dig igennem. Hvis du vil forberede dig yderligere, er det ofte en god idé at tage et par prøvetests i dagene op til, så du er i det rigtige mindset. Hvis du ved at testen indeholder nogle elementer du er særligt i tvivl om (eksempelvis matematik eller kommasætning) kan det også være en idé lige at læse op på de vigtigste regler inden du går i gang – eksempelvis på https://www.regneregler.dk/ og https://sproget.dk/raad-og-regler

Du kan teste dine karrierevalg ved hjælp af Design Thinking, som er en metode, der kan hjælpe dig i en ønsket retning. Læs mere om Design Thinking her.

Edit page