Første dag i nyt job: Jeg er gravid

09. marts 2017

Lotte opdagede, at hun var gravid et par uger efter, at hun havde skrevet under på ansættelseskontrakten til et nyt job. Hun valgte at fortælle om graviditeten første arbejdsdag. Det var svært, men hun har ikke fortrudt det.

Hvornår skal man fortælle sin arbejdsgiver, at man er gravid? Hvis man følger Barselsloven, kan man vente til tre måneder før forventet fødsel. Men findes der situationer og omstændigheder, hvor man bør fortælle det tidligere?

Det mener KS-medlem Lotte. Midt i november skrev hun under på en ansættelseskontrakt til et job, hvor hun skulle starte i en nyoprettet lederstilling i en mellemstor virksomhed efter nytår. Hun havde glædet sig enormt meget, fordi jobbet mere eller mindre var drømmestillingen. I midten af december fandt hun ud af, at hun var gravid.

- Jeg var mildest talt i chok; på den ene side taknemmelig, men på den anden side ekstremt frustreret over timingen. Jeg brugte hele julen på at beslutte, hvornår jeg skulle fortælle det, og jeg kontaktede også KS for at høre om reglerne og få en snak om, hvordan jeg skulle tackle det. Efter megen frem og tilbage besluttede jeg, at det – trods alt - ikke ville give mening at fortælle det til min nye arbejdsgiver, før min familie havde fået nyheden. Desuden vurderede jeg, at det ikke gav mening at give dem ”the big news”, før jeg overhovedet var startet.

- Da jeg begyndte på mit nye job var jeg i 7. uge. Det er meget tidligt at fortælle om en graviditet, men jeg valgte at gøre det med det samme, selvom jeg ikke var forpligtet til det. Jeg har det generelt bare bedst med ærlighed. Min arbejdsgiver var glad på mine vegne, men lagde heller ikke skjul på, at det da var noget af en overraskelse. Det var vigtigt for mig, at min chef forstod, at jeg ikke havde vidst noget, da jeg skrev under på kontrakten, og at det faktisk heller ikke var noget, jeg havde planlagt, siger Lotte.

Giver den gas
I løbet af den første uge på Lottes nye job fik hun og chefen talt om situationen flere gange. Begge var meget ærlige og de var enige om at få det til at fungere.


- Jeg har besluttet at give den så meget gas, jeg kan i de måneder, der går, indtil jeg skal på barsel og at vente med at gå fra, til jeg ikke kan arbejde mere. Den beslutning er måske i nogen grad drevet af dårlig samvittighed og en følelse af, at jeg – min situation taget i betragtning – skal bevise noget ekstra. Men samtidig er jeg ekstremt glad for mit nye job, så jeg kan slet ikke lade være. Mine kolleger og medarbejdere har også fået det at vide nu, men jeg ventede til de havde lært mig at kende. Alle har været virkelig søde og glade på mine vegne. Det tror jeg måske havde været anderledes, hvis jeg også havde fortalt det til dem helt fra start. De nåede at danne sig et indtryk af mig, uden at være ”farvet” af, at jeg var ”hende, der var gravid første dag på job”, og det mener jeg er vigtigt. Men at lægge kortene på bordet fra start med min chef, synes jeg er en anden sag.
- Jeg havde det da i tankerne, at jeg kunne risikere at miste jobbet. Men fordi jeg sagtens kan sætte mig ind i, hvordan man ser på det som leder, har jeg ikke et sekund fortrudt, at jeg fortalte det til chefen så tidligt, siger Lotte.

Hvad siger juristerne?
- En arbejdsgiver er enten utrolig svagtseende eller enormt distræt, hvis ikke man opdager, at en kvindelig medarbejder er gravid tidligere end den 3 måneders frist, der er angivet i loven. Hvornår man bør fortælle sin arbejdsgiver om det afhænger af, hvilke omstændigheder man er i på arbejdspladsen, og hvordan man selv ønsker at agere, siger konsulenterne Hans Frederik Linde og Lea Møller Jeppesen fra KS.

Du kan kontakte KS’ barselsjurister og få sparring i forhold til din situation 
Vores juridiske konsulenter anbefaler, at du skriftligt meddeler din arbejdsgiver om din graviditet. Det kan du for eksempel gøre i forlængelse af, at du mundtligt har fortalt det til din arbejdsgiver.

Hent meddelelse om graviditet

Edit page