Pas godt på vores jord

/files/assets/chn-600-1648031081.jpg
Forperson, Cathrine Holm-Nielsen. Foto: Mikal Schlosser

Mine børn er vilde med MGP! Nogle af sangene har vi hørt VIRKELIG mange gange. Der er svingende kvalitet (det er vist den pæne måde at sige det på), men én af dem, der er blevet genspillet igen og igen er sangen: Ingen plan B, der blev sunget af 14-årige Liva.

Da hun vandt i 2019, sang alle de unge deltagere og en Royal Arena fyldt af pre-teens med på ordene:

De si'r at Jorden langsomt forgår

Og det sker måske om ganske få år

Men jeg har mange år endnu

Så Jorden er nødt til at du

Så hvad gør vi ved det her

Vi' da alle mere værd

 

Det var stort og ungt, og det var ikke kun fordi Liva var sej og lyshåret og god til at løbe rundt på scenen.

Selv samme sang indledte også en partnerdag hos Tænketanken DEA i starten af april. Temaet var, hvordan og i hvor høj grad grøn omstilling skal integreres i danske uddannelser, og dermed bliver en del af det fremtidige kompetencesæt. Der blev diskuteret, om kernefagligheden i sig selv leder til bæredygtige løsninger, eller om det skal tænkes ind som et grundlæggende element i uddannelserne for at drive udviklingen. Det var vildt interessant.

Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling kommer til at skubbe til vores kompetenceudvikling og faglighed.

Uagtet om man laver rene ”grønne” uddannelser eller integrerer emner om grøn omstilling i pensum på ”traditionelle” uddannelser, så kommer nødvendigheden af mere bæredygtige løsninger og design i fremtiden til at fordre en udvikling af nye kompetencer inden for langt de fleste fagområder. Dette er selvfølgelig i stor udstrækning allerede sket, men vi stopper jo ikke her. Både dem under uddannelse og det allerede arbejdende folk kommer til at skabe nye løsninger på komplekse – kendte og ukendte – problemstillinger i fremtiden.

Dette gælder også for kommunikatørerne. Virksomheder vil i højere og højere grad blive stillet til ansvar og aftvunget transparens og formidling af deres måde at arbejde på, deres footprint samt indsigt i deres bæredygtighedsdagsorden. Man vil blive nødt til at kunne kommunikere sin indsats og sine forretningsmæssige tiltag. Og der vil være brug for nogen til at sikre en fornuftig dechifrering af kompleksiteten samt en substans i indholdet, så man styrer uden om green washing. God klimakommunikation er alt andet end blabla. Og det betyder at de rigtige kompetencer skal være til stede.

I Danmark er vi afhængige af gode uddannelser og en veluddannet arbejdsstyrke.

Jeg læste for nylig at digitale kompetencer i dag har en levetid på 3-5 år. Det vil sige at så burde man tage ca. 7 uddannelser i løbet af sin karriere for at holde sig up-to-date. Derfor er der både behov for lange akademiske uddannelser i fremtiden men også en styrkelse af livslang læring, hvor muligheden for at videre- og efteruddanne sig gennem hele livet er en mulighed. Vi skal alle klædes på til at håndtere komplekse problemstillinger og kunne omstille os til en verden i forandring.

Så pas godt på vores jord. Jeg skal (også) bruge den, når mine børn bliver stor’.

 

Edit page