Kompetence- og karriereudvikling

I jobsøgning og i karriereudvikling er det afgørende at være klar over hvilke kompetencer, man har, og hvordan man formidler dem til en potentiel arbejdsgiver. Her er en guide til, hvordan du gør.

 

1. Skriv en bruttoliste over dine opgaver 
Find dit CV frem og begynd minutiøst at nedskrive alle dine arbejdsopgaver – intet er for stort eller småt, intet er for langt tilbage. Prøv at undlade at stille spørgsmål til det, du skriver, og forsøg at lave så lang en liste som muligt. Når du er løbet tør for idéer, så gå videre til næste overskrift og næste job, uddannelse eller projekt. Prøv gerne at gå så langt tilbage i tiden som muligt, og hvis du har haft et langt arbejdsliv, så gennemgå tingene år for år, så der ikke er noget, du overser. 

2. Skriv en bruttoliste over dine kompetencer 
Du har nu en meget lang liste over dine arbejdsopgaver. Gå nu dine opgaver igennem én efter én og spørg dig selv, hvad du lærte af dem, hvilke kompetencer du udnyttede, hvilke erfaringer du gjorde særlig brug af, og gerne hvilke resultater du opnåede. Hvis du var med til at opdatere en Facebookside, lærte du måske noget om Facebook som medie, om indholdsproduktion, om tidsstyring, om Business Manager eller om at arbejde i et kommunikationsteam. Prøv at skrive noget ned under hver arbejdsopgave - også selvom du gentager dig selv, eller det virker lidt banalt. Processen har værdi i sig selv. 


3. Tænk i kategorier og prioriteringer 
Du har nu en meget lang liste over arbejdsopgaver og kompetencer. Næste skridt er at sætte dem i system ved f.eks at inddele dem i kategorier. Kategorierne kan for eksempel være journalistik, digital kommunikation, projektarbejde eller andre forskellige områder, som passer til de erfaringer, du har gjort. På den måde kan du bedre målrette dine kompetencer og ansøgninger mod forskellige typer af jobs.

I denne del af kompetenceafklaringen kan du godt tillade dig at gøre dig nogle tanker om hvilke af de kompetencer, du har, som du har lyst til at bruge. Man kan godt være rigtig god til noget men ikke have lyst til at beskæftige sig med det. Hvis du ikke har lyst til at bruge de kompetencer, så undlad at arbejde med de kategorier, eller kategoriser dem bevidst i kategorier, du ikke vil arbejde videre med – det er fint at have en ide om ens erfaringer indenfor digital markedsføring, selvom man ikke ønsker at arbejde med området. 

4. Målret dine kompetencer
En af de nemmeste måder at blive klogere på sine erhvervsrettede kompetencer er at sammenligne dem med arbejdsmarkedets behov. Prøv at finde tre stillingsopslag, som lader til at være gode faglige matches for dig og dine kompetencer. Undersøg hvilke kompetencer, der matcher de forskellige slags stillinger, og undersøg også, om der er noget, du mangler at kunne.  

 
      Få hjælp til
kompetenceafklaring
      af KS' karriererådgivere 

Book en karrieresamtale og få professionel hjælp og  sparring til din karriereudvikling.   

 

Hvad er kompetencer?
Hør en af vores karriererådgivere fortælle, hvad kompetencer er, og hvordan du finder dem.

Kompetenceskema 
Download også KS' kompetenceskema og klargør hvilke kompetencer, du har udviklet på baggrund af en uddannelse eller en ansættelse. Du kan også downloade vores SDT-skema, der hjælpe dig med at finde ud af, hvad der gør dig glad og giver dig faglige udfordringer. 


Tre værktøjer til din karriereudvikling
Er du i tvivl om, hvilken vej du skal tage på arbejdsmarkedet? Så kan du med fordel tage disse tre værktøjer i brug.